Teorie nouă: universul nostru ar putea fi o parte a unui uriaş computer cuantic

0
3098

Ţineţi-vă bine, urmează un nou articol despre fizică cuantică şi computere cuantice. Dacă Elon Musk tot insistă că trăim într-o simulare, a apărut o nouă ipoteză, oarecum înrudită. Aparent universul nostru ar face parte dintr-un uriaş computer cuantic. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Fizicieni de la Universitatea Federală Baltică Immanuel Kant din Rusia au propus o abordare complet nouă a cosmosului. Se porneşte de la conceptul că trăim într-o simulare computerizată şi se aplică conceptul de “lumi multiple”. Practic, întregul nostru univers face parte dintr-un sistem cuantic ce nu poate fi măsurat şi care include nenumărate universuri. Am tot vorbit despre computere cuantice şi qubits, unitatea lor principală de calcul, o suprapunere de 1 şi 0, dacă vreţi o definiţie rapidă.

Cercetătorii Artyam Yurov şi Valerian Yurof postulează că totul din universul acesta, inclusiv universul poate fi văzut ca un uriaş obiect cuantic. Ceea ce trăim noi acum este o “realitate cuantică” şi nu trebuie să explorăm la nivel de particule subatomice sau qubits. Fizicienii clasici nu privesc cu ochi buni noua teorie. Noua viziune de cosmologie este bazată pe modelul cuantic propus de Michael şi Hall.

Nu vă imaginaţi aici lucrarea vreunui ageamiu, pentru că ea include descrieri şi argumente matematice pentru a justifica această definiţie a universului. Ce înseamnă că trăim într-un “obiect cuantic”? Că practic are proprietăţi cuantice, precum superpoziţia. Asta înseamnă că lucrurile nu sunt binare, nu sunt doar 1 şi 0, ci că universul poate fi în mai mult de un loc în acelaşi timp şi în mai mult de o stare.

Problema cu mecanica cuantică la dimensiuni uriaşe, e că teoriile cuantice încep să pice la dimensiuni mai mari decât cele subatomice. Deja când ajungi la o celulă obiectele cuantice trec din relativitate şi stările multiple într-o stare fizică banală. Se discută în lucrare şi despre realităţi paralele. Marea problemă e că omul ca observator al acestui sistem cuantic ar putea să îl facă să “colapseze” în realitate şi stare clasică prin măsurarea sa.

Dar ce te faci dacă şi omul e parte din sistemul cuantic? Fizienii propun şi faptul că suntem doar o serie de coduri matematice cuantice care aderă la acelaşi univers multiplu. Pe mine deja mă doare capul de la atâta teorie, dar dacă aveţi răbdare, găsiţi lucrarea aici.