Primul satelit românesc va fi lansat în luna iunie din Marea Neagră; România va fi a doua țară din UE care își lansează propriul satelit

0
3488
Primul satelit românesc
Primul satelit românesc va fi lansat în luna iunie din Marea Neagră; România va fi a doua țară din UE care își lansează propriul satelit

Un eveniment major va avea loc în luna iunie a acestui an. Asociația română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa primul satelit românesc. Racheta folosită este proiectată și construită integral în România. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Prin intermediul Profit.ro aflăm informațiile de astăzi. ARCA este o compania aerospațială ce are sediul în România, la Râmnicu Vâlcea. Fondată în 1999 de către inginerul român Dumitru Popescu, construiește rachete, baloane de mare altitudine și vehicule aeriene autonome. Până acum, asociația a lansat două rachete stratosferice, patru baloane tip cluster și a încheiat două contracte guvernamentale cu statul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană.

Primul satelit românesc

În prezent, ARCA se ocupă de dezvoltarea EcoRocket, o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur. Recent, echipa a primit confirmarea oficială pentru a începe plementarea planului de operații aero-naval în vederea lansării acestei rachete din Marea Neagră. Este o operațiune destul de complexă întrucât implică efort excepțional de coordonare. Operațiunile se vor realiza în strânsă colaborrare cu unități de marină și aviație militară și civilă, fiind implicate în mod activ. De asemenea, măsurile de siguranță sunt foarte importante, iar ARCA se mândrește cu un procentaj de siguranță de 100%.

ARCA a declarat:

“Cantitatea de informații prelucrate în timp real și implementarea procedurilor pe parte navală si aeriană sunt extrem de solicitante. Pentru ca aceste lucruri să se desfășoare în bune condiții, tot personalul implicat parcurge un program de antrenament în ședinte de pregătire teoretică si practică pe tehnica de lansare si tehnica navală, antrenament care, în ziua executării misiunii, își arată importanța vitală.”

Astfel, în luna iunie 2021, ARCA va lansa EcoRocket, plasând pe orbită primul satelit românesc. România va deveni asfel a doua țară din Uniunea Europeană care își lansează propriul satelit, după Franța. ARCA va câștiga totodată premiul de 10 milioane de euro oferit de către Comisia Europeană. Acest premiu este oferit pentru a stimula industria aerospațială pentru construcția de rachete lansatoare de sateliți cu impact redus asupra mediului înconjurător. De asemenea, prețul de lansare este scăzut.