Un lac cu apă în stare lichidă a fost descoperit pe Marte

0
851

Oricât de incredibil ar părea, oamenii de ştiinţă ar fi găsit dovezi că există apă lichidă pe Marte. Un aşa zis “lac” a fost găsit în zona calotei glaciare de la Polul Sud al Planetei Roşii. Acea întindere de apă ar avea în jur de 20 de kilometri ca întindere.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

A mai fost găsită apă în stare îngheţată pe Marte, nu aceasta era găselniţa, dar apa lichidă este ceva fantastic. Ar propulsa cu mulţi ani sau decenii chiar proiectele de amartizare şi realizarea unor colonii pe Marte. Mai fuseseră găsite şi semne şi indicii legate un curs intermitent de apă care se afla pe suprafaţa marţiană. De această dată vorbim despre o intindere de apă care persistă.

Mars Roverul găsise foarte multe indicii şi foste bazine ale unor lacuri şi mări de acum milioane de ani. Cum climatul planetei s-a răcit semnificativ, majoritatea apei este prezentă acum sub formă de gheaţă. O altă deducţie făcută aici e că suntem la un pas să vedem şi viaţă pe Marte. Apa poate însemna oxigen şi poate însemna şi viaţa extraterestră.

În cazul în care sunteţi curioşi cum a fost descoperit “lacul”, e vorba aici despre Marsis, un instrument pe bază de radar care se află la bordul unui satelit Mars Express. Încă nu e clar cât de adâncă este apa, dar estimările arată că ar fi de minim 1 metru nivelul. Reţineţi că totul a fost dedus printr-o serie de semnale tip radar şi reflexii ale luminii pe suprafaţa gheţii.

Aşteptăm şi o sondă care să analizeze îndeaproape locaţia.