Un bărbat paralizat a început să meargă din nou, controlând un exo schelet cu ajutorul minţii

0
1784

Conceptul de exo schelet există de ceva vreme, dar abia recent a fost pus la treabă în scop terapeutic. Azi aflăm că un bărbat paralizat a început să meargă din nou folosind un astfel de echipament, controlat cu ajutorul minţii. Despre ce e vorba mai exact aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Un bărbat din Franţa, pe numele său Thibault era paraplegic şi nu îşi putea folosi deloc mâinile sau picioarele. Ei bine acest pacient s-a înscris într-un program experiemntal care i-a permis să câştige control asupra membrelor sale, folosind un exo schelet controlat cu ajutorul minţii. Thibault a făcut primii paşi, aşa cum vedeţi în clipul de mai jos.

A descris senzaţia drept similară cu cea a “primului om pe Lună”. Oamenii de ştiinţă au subliniat totuşi că mai e de lucru la precizia mişcărilor lui Thibault, în special mersul, iar exo scheletul poate fi folosit doar în laborator, nu şi afară. Pentru a putea să aibă control asupra echipamentului, pacientul a trebuit să sufere o operaţie care i-a implantat pe suprafara creierului o serie de mecanisme de control.

Fiecare din implanturi include 64 de electrozi, care pot “citi” activitatea cerebrală şi să transmită instrucţiuni spre un computer aflat în apropiere. Undele cerebrale sunt interpretate şi transformate în comenzi care ajung la exo schelet. Practic Thibault se gândeşte “mergi” şi apoi semnalul ajunge la “robotul” de la purtător. Francezul de 30 ani a suferit un accident, căzând de la 15 metri înălţime într-un club de noapte cu 4 ani în urmă.

De atunci a rămas paralizat. E interesant că tot acest proiect a început cu un joc video. Thibault controla folosindu-şi minţea un personaj dintr-un joc video pe ecran, iar acum poate controla un exo schelet prin acelaşi sistem. Combinând acest experiment cu Neuralink-ul lui Elon Musk vom putea da speranţe tuturor celor afectaţi de paralizie.