Elon Musk detaliază modul în care ne vom conecta creierul cu interfață Neuralink din 2020

2
1816

Elon Musk este un om foarte ocupat, dar cumva găsește timp să își reactiveze toate proiectele. Când nu se ocupă de Tesla, Boring Company sau SpaceX, cochetează cu implanturi cerebrale. E vorba despre compania Neuralink, care e gata să ofere o interfață creier-computer din 2020.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

La nivel bazic putem numi asta „cititul minții” și testele pe oameni vor începe la anul. E pentru prima oară când Neuralink își prezintă tehnologia publicului. Dorința este de a implementa dispozitive în creierele persoanelor paralizate, care să le permită să controleze computere sau telefoane. Sunt 5.4 milioane de astfel de suferinzi doar in SUA.

Miezul inovației este o serie de fire sau filamente care sunt atât de subțiri încât nu vor provocă daune creierului atunci când sunt împlântate. Ele vor permite realizarea de transferuri de date între creier și computer. Sunt folosiți până la 3072 de electrozi per fir și un toal de 96 de filamente.

Fiecare filament are lățime de 4 până la 6 micrometri, fiind mult mai subțiri decât un fir de păr uman. În plus, implantarea lor se face cu ajutorul unui robot, deci nu de către om. Musk a recunoscut că el a făcut tam tam cu acest eveniment pentru a recruta specialiști.

Accesul la creier se va face prin laser și nu prin tăierea craniului, iar primele țeste vor fi realizate cu neurologii de la Universitatea Stanford. Un prim pacient uman va fi înscris până la final de 2020. Musk a recunoscut că în laborator o maimuța a controlat deja un computer cu creierul.

Procedurile sunt totuși foarte complexe și FDA va stă cu siguranță în calea lor. Așteptăm totuși detalii despre testele pe animale și o demonstrație. Neuralink are 90 de angajați și finanțare de 158 de milioane de dolari. Este încă un startup și un proiect în care Musk a investit 100 de milioane de dolari bani proprii.