Stratolaunch, avionul cu aripile cât un stadion îşi porneşte toate cele 6 motoare pentru prima oară

0
3049

La începutul acestei veri scriam despre Stratolaunch, cel mai mare avion din lume, ca anvergură a aripilor. Pe atunci ştiam că proiectul e gata de lansare, iar azi aflăm că uriaşul vehicul aerian şi-a pornit toate cele 6 motoare pentru prima oară de când există.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Finanţatorul principal al proiectului este chiar Paul Allen, cofondator Microsoft. Avem mai jos şi o filmare cu avionul scos din hangar, realizată de către un amator. Acesta se afla la baza din Deşertul Mojave şi avem de-a face cu adevărat cu un gigant. Este cel mai mare avion construit vreodată de om şi poate fi comparat cu două Boeing 747 alipite dacă vreţi.

Scopul acestui avion este să lanseze rachete în spaţiu şi dacă în mai şi iunie bestia de abia ieşea din hangar, acum motoarele sale au fost supuse unui test intens. Prima fază de test a implicat o sursă de energie externă pentru a alimenta motoarele, care apoi au încins un “motor uscat”. Apoi a venit rândul unui “motor ud”, pe bază de combustibil adus spre motoarele avionului.

Apoi fiecare dintre ele a fost pornit pe rând şi testat. Stratolaunch are o anvergură a aripilor de 117 metri şi utilizează 6 motoare turbo Pratt & Whitney. Mega avionul este construit de către Scaled Composites pentru firma lui Paul Allen, Stratolaunch Systems. Vine cu fuselaj dublu şi are rolul de a duce rachetele la altitudine mare, de unde le lansează. Apoi acestea se aprind şi duc sateliţi până în orbită.

Soluţia ar fi mai ieftină decât lansările clasice de rachete de la sol. Următoarele luni vor duce motoarele la turaţii cât mai mari pe Stratolaunch, culminând cu ridicarea de la sol, probabil în 2018.