Stratolaunch, cel mai mare avion din lume e gata de lansare; Proiectul vine de la cofondatorul Microsoft

1
1654

Stratolaunch e un nume care probabil vă e familiar, dacă sunteţi pasionaţi de aviaţie şi proiectele ceva mai insolite din acest domeniu. Este vorba despre o mega nava aeriană, care a pornit la drum în 2015, sub tutelajul lui Paul Allen, cofondator Microsoft. Compania Stratolaunch Systems a anunţat planuri de a realiza teste cu cel mai mare avion din lume.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Rolul său este de a lansa rachete care vor duce sateliţi în spaţiu în mod mai eficient. Testele nu s-au mai concretizat din păcate şi proiectul a dispărut de pe radar o vreme bună. Totuşi Paul Allen a decis recent să ofere fotografii cu “bestia” ieşind din hangar. Gigantul Stratolaunch este cel mai mare avion construit vreodată din materiale compozite.

Include 6 motoare de Boeing 747 şi poate transporta 226.000 de kilograme. Autonomia sa este de 2000 de mile nautice, adică 3704 kilometri. Greutatea uriaşă a acestei mega creaţii e suportată de 28 de pneuri. Ideea este de a lansa rachetele din zbor şi nu de pe platforme special create la sol, care necesita mult combustibil şi implică multe riscuri.

Deja au apărut şi clienţi pentru Stratolaunch şi anume compania de zboruri private spaţiale Orbital ATK. Aceştia doresc ca Stratolauncher să le poarte racheta Pegasus XL în spaţiu, cu tot cu sateliţi. Paul Allen nu e la primul proiect de genul, realizând SpaceShipOne cu mai bine de un deceniu în urmă. Acel proiect a stat la baza navei dezvoltate de Richard Branson în cadrul companiei Virgin Galactic.

Deocamdată uriaşul rămâne totuşi în faza de teste şi primul zbor demonstrativ ar putea avea loc în 2019.