Robotul dentist a realizat prima operaţie chirurgicală pe o persoană în China

0
833

Roboţii sunt folosiţi în chirurgie de ani buni, dar de obicei sunt ghidaţi de oameni, pentru extra precizie. Ideea este de a tăia cât mai puţin ţesut şi a nu atinge organele vitale mai mult decât trebuie. Următorul pas este ca roboţii să realizeze operaţiile singuri, iar în China acest lucru s-a întâmplat deja.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acolo un robot a realizat chirurgie dentară asupra unei persoane vii, fără probleme. A fost vorba despre un implant dentar în gura pacientului. Totul s-a desfăşurat cu zero input uman şi fără ca oamenii să joace rol activ în operaţie. Totul a avut loc în localitatea Xian, din regiunea Shaanxi şi a durat o oră. Există şi un motiv pentru această alegere şi anume faptul că în China e criză mare de dentişti calificaţi.

Chirurgul robotic pare o soluţie mai mult decât capabilă, el fiind dezvoltat de către Universitatea Beihang şi Universitatea Medicală Militară Fourth. Procedura a implicat crearea a doi dinţi falşi implantabili cu ajutorul unei imprimante 3D profesioniste. Acei doi dinţi au fost apoi implantaţi în gura pacientului, cu o marjă de eroare de doar 0.2-0.3 mm, aceleaşi cifre pe care le are şi un chirurg uman.

Robotul are avantajul de a manevra mai uşor în spaţiul limitat oferit de cavitatea bucală a pacientului. De asemenea, are vizibilitate mai bună decât oamenii, care au nevoie de oglinzi să vadă în cavitatea bucală. Evident înainte să înceapă procedura robotul a fost setat şi programat de oameni. A fost nevoie ca hardware să fie ataşat pe pacient, senzori probabil şi ca robotul să fie poziţionat cu precizie nanometrică.

E vorba totuşi de “forarea” în gura unei persoane, pentru a face implanturile. Poate data viitoare scăpăm de poveştile horror cu operaţii dentare de scoatere a măselelor de minte, atunci când ne lăsăm pe mâna unui astfel de robot.