SpaceX vrea să lanseze primul său zbor comercial cu naveta Starship în 2021

0
881

SpaceX are planuri mari pentru următorii ani, care includ şi o misiune spre Marte, dar şi călătorii comerciale şi turistice în orbită. Naveta Starship este inclusă în aceste planuri, urmând să aibă primul zbor comercial în 2021.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Până acum am avut doar aprinderi de motoare cu rol de test pentru Starship şi mici “salturi” în aprilie. De această dată informaţiile noi nu mai vin de la Elon Musk, ci de la vicepreşedintele SpaceX pe zona de vânzări comerciale, Jonathan Hofeller. De la el aflăm că gigantul american speră să trimită naveta în spaţiu pentru prima sa misiune comercială în 2021.

Dezvăluirea a venit în Indonezia la un eveniment special. SpaceX are deja discuţii cu 3 clienţi pentru acea misiune, toate companii telecom care vor să ducă sateliţi în orbită. Totul se bazează pe BFR (Big Falcon Rocket), a cărei zonă superioară era redenumită Starship, iar propulsorul-rachetă devenea Super Heavy. Sunt două variante de navetă de gen în dezvoltare în Texas şi Florida, iar naveta finală ar putea combina ambele soluţii ale echipelor.

Ştim că ambele grupuri au proiectat un vehcul cosmic care poate transporta 20 de tone metrice până în orbită şi peste 100 de tone metrice în orbita joasă a Pământului. Următorul pas este de a face călătorii până la Lună şi Marte cu acele tone de echipamente. Sunt şi planuri de a oferi zboruri dintr-o zonă în alta a Terrei la viteze uriaşe cu acelaşi vehicul.

Înainte de toate acestea e nevoie de teste riguroase, pas cu pas, până la ridicarea în orbită.