SpaceX începe anul 2019 cu un test pentru motoarele navetei Starship pe care vrea să o ducă pe Marte. Platforma acestei rachete stă la baza viitoarelor misiuni lunare şi marţiene, iar aprinderea motorului s-a făcut fără probleme.

Publicitate

Testele pentru lansare vor începe în curând, iar primul examen a fost trecut cu brio. Duminică, 3 februarie SpaceX a aprins motoarele, iar mai jos aveţi câteva clipuri ce evidenţiază uriaşa putere a propulsoarelor. Musk îl numeşte “Starship Raptor Engine”, care va aduce vehiculul spaţial în orbită şi dincolo de ea.

Nu toate testele au fost fără probleme totuşi. O versiune mai veche de Starship, Hopper, un prototip mai mic a suferit pagube atunci când a fost doborât de vântul puternic pe platforma de lansare. Musk anunţa că era nevoie de câteva săptămâni pentru reparaţii, dar a rămas optimist. Starship Hopper ar trebui să aibă 3 propulsoare precum cele din imagini, dar versiunea finală de Starship va avea 6.

Boosterul numit Super Heavy va include chiar duzine de motoare de rachete pentru a împinge Starship spre cosmos. Raptor a trecut prin câteva schimbări de design. Iniţial SpaceX ar fi dorit să îl monteze pe vehiculul de lansare ITS în 2016. Pe atunci erau 42 de motoare Raptor implicate. Până la urmă a trecut la conceptul BFR/Super Heavy pentru primul stagiu de aprindere şi Starship pentru al doilea.

Super Heavy are 31 de motoare Raptor, iar Starship are 7. Raptor foloseşte metan răcit la temperaturi sub punctul de fierbere pentru zona de încingere maximă. Următorul test are loc în acest an, când Starship ar trebui să se înalţe 5 kilometri.