SpaceX lansează cu succes racheta Falcon 9 cu sateliţi Internet proprii la bord

1
978

Scriam aici despre cel mai nou proiect al celor de la SpaceX, unul care implică lansarea unei reţele de sateliţi de Internet broadband în orbită. Compania lui Elon Musk vrea să obţină venituri din acest serviciu, care va aduce în jurul Pământului mii de sateliţi în anii următori. Deocamdată au fost lansaţi primii sateliţi în ultimele ore cu ajutorul unei rachete Falcon 9.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Încărcătura rachetei includea şi satelitul de imagini radar Paz al Spaniei, dar şi doi 2 sateliţi SpaceX, Microsat-2a şi -2b. Aceştia sunt sateliţi experimentali care vor testa proiectul SpaceX ce implică implementarea unei reţele Internet globale cu ajutorul unor sateliţi plasaţi în orbita joasă a Pământului. Practic SpaceX speră să reuşească să facă ceea ce Google nu a reuşit cu baloanele sale care transportau emiţătoare de semnal Internet.

Între timp compania lui Musk mai testează şi un sistem special de recuperare a “botului” rachetelor, care ar putea fi reutilizat, economisind 6 milioane de dolari per lansare. Pentru acest scop a fost creată o ambarcaţiune de mari dimensiuni, cu o plasă specială precum cea de la circ, pentru a prinde acel mecanism. Barja se numeşte “Mr. Steven” şi deocamdată a ratat să prindă nasul lui Falcon 9 de azi, cu câteva sute de metri chiar.

Lansarea de azi a avut loc la baza aeriană Vandenberg după 2 amânări succesive, din cauza vântului puternic şi a necesităţii unor teste mai ample.