SpaceX anunţă primul zbor orbital al lui Starship: va avea loc în iulie 2021

0
1272

După o sumedenie de teste, SpaceX pare gata să îşi urce naveta Starship în orbită pentru prima oară în iulie 2021. Acela este intervalul estimat pentru lansare, dar oricând pot apărea motive pentru amânare. Informaţia vine de la preşedintele SpaceX, Gwynne Shotwell.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Compania dezvăluia în luna mai detalii despre planurile asociate acestui prim zbor, care ar putea porni de la baza companiei din Texas. La întoarcerea pe Pământ naveta va ajunge aproape de coasta insulelor Hawaii. SpaceX a realizat deja câteva zboruri scurte de test cu prototipuri Starship în ultimul an, dar nici unul nu a fost orbital. Prototipurile văzute până acum au avut o înălţime de 48 de metri, sau aproximativ înălţimea unei clădiri de 16 etaje. Este fabricată din oţel inoxidabil şi se bazează pe o rachetă booster Super Heavy, care compune jumătatea de jos a vehiculului cosmic şi are o înălţime de 70 de metri.

SpaceX are ca scop transportul de încărcătură şi persoane pe Starship în voiaj spre Lună şi Marte. În vreme ce rachetele Falcon 9 şi Falcon Heavy de la SpaceX sunt parţial reutilizabile, Starship ar trebui să fie COMPLET reutilizabilă. Va fi ca un avion comercial, cu opriri scurte între zboruri, care vor face călătoriile spre Marte şi Lună o banalitate. Naveta SpaceX ar trebui să intre în orbită şi apoi să ajungă înapoi în apele de lângă Hawaii într-un interval de doar 90 de minute.

SpaceX nu a avut o perioadă prea bună, pierzând destul de multe prototipuri Starship în misiuni eşuate exploziv. Prima aterizare reuşită venea în mai 2021, iar Starship s-a ridicat până la 10 kilometri altitudine atunci. 4 alte prototipuri au sfârşit prost între decembrie 2020 şi martie 2021. Starship îşi începea dezvoltarea în 2016, la 4 ani după debutul proiectului asociat motorului Raptor care o propulsează. Naveta este o componentă vitală a colonizării planetei Marte.

NASA a finanţat deja proiecte asociate acestui vehicul, în variante modificate special pentru misiunile lunare Artemis. În faza de proiect naveta avea un alt nume, “BFR”, care înseamnă fie “Big Fat Rocket” sau “Big F*cking Rocket”, dacă îl întrebăm pe Elon Musk.