Sonda NASA InSight ajunge teafără pe Marte, iată prima fotografie transmisă de acolo

0
1038

Ochii întregii planete au fost aţintiţi în ultimele 24 de ore asupra feed-ului transmis de către sonda NASA InSight de pe Marte. Aceasta a amartizat în siguranţă, a trecut de cele 7-8 minute critice şi a deschis panourile solare. Iată cum arată mai jos prima imagine transmisă de sondă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Pentru a încetini de la 19.000 km/h la doar 8 km/h înainte de marea sosire pe solul marţian, sonda a folosit o paraşută supersonică. A scanat apoi împrejurimile folosind un radar special şi a pornit boosterele. Noua “casă” a creaţiei NASA este Elysium Planitia, o zonă plată de pe Marte, unde va studia activitatea seismică, rocile şi va analiza valurile de căldură de sub suprafaţa planetei.

Misiunea va dura 2 ani şi va avea rolul de ne spune ce se află la interiorul acestui corp cosmic. Prima activitate după amartizare a fost deschiderea panourilor solare, care vor încărca bateriile sondei în fiecare zi. Energia va merge spre analizarea vibraţiilor sesimice şi estimarea coliziunilor meteoriţilor cu planeta. Pentru că Marte e mai departe de Soare decât Pământul, cantitatea de lumină care cade acolo e mai puţină.

Astfel, panourile lui InSight trebuie să fie cât mai eficiente. NASA a luat modelul Phoenix Mars Lander ca reper (cel din 2008) şi a crescut numărul de panouri solare. Două astfel de segmente sunt integrate, capabile să se întindă la o lungime de 2.2 metri. În fiecare zi vehiculul NASA primeşte între 600 şi 700 de watt de la panouri, iar când se pune praful marţian pe el, se poate ajunge la doar 200 sau 300 watt. În următoarele zile urmează o diagnoză a echipamentelor de la bord şi un studiu al suprafeţei pentru a găsi o zonă pentru aşezare a instrumentelor.

Va fi săpată şi o gaură de 4.9 metri pentru a analiza scoarţa planetei. Curioşii pot urmări în timp real update-urile trimise de sondă pe propria pagină de Twitter.