Jack Ma, cel mai bogat om din China ar fi membru al Partidului Comunist, conform presei chineze

0
894

Jack Ma, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume şi cel mai avut miliardar din China a fost confirmat oficial ca membru al Partidului Comunist. Informaţia a apărut într-o publicaţie cu susţinere de la stat, deci e cât se poate de autentică.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ma este cofondator şi director al gigantului de e-commerce Alibaba, un rival chinez pentru Amazon. El face parte din cei 100 de oameni care vor fi onoraţi de Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez pentru contribuţiile lor la societate. Onorurile vin cu ocazia împlinirii a 40 de ani de când a început reforma economică a ţării şi deschiderea spre Vest.

Pe listă se mai află şi şefii Tencent, Baidu, vedeta din baschet Yao Ming şi antrenorul de volei Lang Ping. Din 1978 încoace China a pornit reforme care au renunţat la naţionalizarea excesivă şi au permis funcţionarea întreprinderilor private. Aşa s-a ajuns la o Chină puternică şi a doua economie din lume, după SUA. Jack Ma este cel mai bogat om din China, cu o avere de 38.4 miliarde de dolari.

În acest an a anunţat că se retrage din poziţia de director Alibaba, pentru un binemeritat concediu. Alibaba este un colos e-commerce în China, listat la bursa din 2014 şi valorează peste 400 de miliarde de dolari. Ma l-a susţinut pe preşedintele chinez Xi în politicile şi iniţiativele sale, inclusiv cele legate de programe Big Brother şi de anticipare a crimei.

Jack Ma are 54 de ani şi s-a declarat mereu apolitic, refuzând să discute despre preferinţe sau opţiuni politice. Gurile rele, precum CNBC scriu că de fapt era în Partidul Comunist din anii 80. Chiar dacă am menţionat domeniul privat mai sus, China este un caz atipic, în care privatul are o tonă de imixtiuni ale statului. Prin finanţări de la stat şi transparenţă totală cu privire la partenerii din Vest care fac afaceri cu firmele chineze, a rezultat un hibrid care a adus în ziua de azi la acuzaţii de spionaj pentru ZTE, Xiaomi sau Huawei.

E greu de găsit o companie 100% curată în China, nu că firmele americane ar fi sfinte. Apartenenţa lui Ma la partid pare să fie totuşi o obligaţie şi dacă te pui de-a curmezişul conducerii nu văd cum ai putea crea un imperiu tech în China.