SF-ul devenit realitate: oameni puși în animație suspendată pentru prima oară

0
11293

Știți clișeul acela din filme cu oamenii care sunt „înghețați” până se găsește leacul la boala lor peste decenii sau secole? Sau cei care călătoresc ani lumină cu o navă spațială și sunt puși în „animație suspendată”? Ei bine, oamenii de știință au reușit abia acum să pună ființe umane în animație suspendată reală.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cel puțin un pacient a fost inclus într-o sesiune de terapie experimentală. Aceasta are rolul de a îi scădea rapid temperatura corporală, până la un stadiu la care arderile și mișcările celulare sunt minime, sau tind spre zero. E vorba de un șoc termic, cu temperaturi foarte scăzute, care încetinesc moartea celulelor în creier, care se întâmplă când nu mai ai oxigen livrat spre creier.

Pacienții induși în acest soi de „neo comă” au fost tratați la Universitatea din Maryland în cadrul unui program de țeste clinice. E prima oară când se încearcă așa ceva pe oameni, după ce a dat rezultate bune la animale. E vorba numai despre cazuri extrem de grave, pacienți considerați aproape morți și care nu mai au nimic de pierdut.

De fapt programul pilot a început din 2016, iar un reprezentant al Universității din Maryland a declarat că nu poate comenta pe seama progresului făcut, dar speră să anunțe rezultate în 2020. Cea mai rapidă modalitate de a scădea radical temperatura corpului este de a umple corpul cu lichid rece, eventual înlocuind sângele.

Acesta este „inundat” cu o soluție salină, cu temperatură foarte scăzută, care duce corpul uman de la 36 de grade la doar 10 în jur 10 de minute. Soluția se poate injecta direct în inimă sau o arteră importantă. După ce operația e gata, pacientul este încălzit și este conectat la un aparat de respirație și inimă artificială.

Rolul animației suspendate este de a face operații foarte grele și grave în prima fază, în care sângerarea ar fi fost masivă și fatală. Pentru a te califica pentru trial, trebuie să fi pierdut pulsul în 5 minute de la sosirea în camera de urgențe sau de operații, iar pacientul trebuie să aibă între 18 și 65 de ani.

O altă modalitate ar fi inducerea unui soi de „hibernare”, pentru răcire pe termen lung. Trebuie subliniat și că nu avem încă rezultate pe termen lung ale acestor metode.