Ruşii au dezvoltat o reţea neurală care transformă gândurile în imagini

0
1868

Ideea de a „citi gânduri” circulă cam de când are fiinţa umană gânduri. Toţi aspiră să fie mentalişti, să poată vedea ce gândeşte altă persoană. Maxim putem intui sau deduce… dar să aflăm 100% ce gândeşte o persoană? Nu prea aveam cum… până acum. Cercetătorii de la corporaţia rusă Neurobotics alături de Institutul Moscovit de Fizică şi Tehnologie au reuşit să dezvolte o tehnologie prin care se poate vizualiza sub formă de imagine ceea ce o persoană vede şi interpretează la nivel cerebral.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

„Gândul” e foarte mult spus şi vag spus. De fapt e vorba despre vizualizarea activităţii cerebrale sub formă de imagini, care imită ceea ce vede acea persoană în timp real. Asta i-ar putea ajuta mult pe pacienţii care au suferit un atac cerebral şi învaţă din nou să perceapă lumea din jur şi să se exprime. Aveţi mai jos un demo care explică destul de clar tot ce se întâmplă.

Imaginea reconstruită din mintea persoanei nu e chiar precisă sau randată prea rapid sau detaliat, dar suntem doar la nivel pre-alpha cu softul şi hardware-ul. Simplul fapt că o reţea neurală poate vedea imaginea formată în creierul tău în timp real în vreme ce priveşti ceva e o evoluţie fantastică. Sistemul foloseşte un soi de RMN evoluat, care preia şi analizează semnale din creier, mulţumită implanturior neuronale.

Interfaţa creier-computer este dezvoltată de MIPT şi Neurobotics şi combină o electroencefalogramă cu reţele neurale. Undele cerebrale sunt captate de electrozi montaţi pe scalp. În prima parte a experimentului, cercetătorii le-au cerut subiecţilor să privească 20 de minute de fragmente de clipuri de câte 10 secunde. Au fost alese categorii ca „forme abstracte”, „cascade”, „feţe umane””, „sporturi auto” şi „mecanisme în mişcare”.

Experţii au descoperit că undele cerebrale sunt diferite de fiecare dată când subiectul privea un alt tip de clip. Echipa a analizat răspunsul creierului la acele clipuri în timp real. În a doua fază de experiment, 3 categorii la întâmplare au fost alese din cele 5. O reţea neurală a generat imagini la întâmplare şi alta a generat „zgomot” la nivel de electroencefalogramă.

Apoi reţelele neurale au fost unite într-un mod în care semnalul era analizat şi convertit în aceleaşi imagini pe care le vedeau subiecţii. Sistemul a trecut testul, generând imagini similare cu ceea ce vedea subiectul în 90% din cazuri. Aşteptam acum că ruşii să partajeze cercetările cu startupul finanţat de Elon Musk, Neuralink.