Rusia a folosit Pokemon Go pentru a dezbina americanii înainte de alegerile din SUA

1
1184

Nu trece o zi fără să mai aflăm un detaliu despre modul în care şi-au vârât ruşii nasul în alegerile din SUA. Fie că au spart Kaspersky şi au furat documente NSA sau au avut insideri, mereu e ceva nou. Azi descoperim că vecinii de la est au folosit chiar şi Pokemon Go pentru a dezbina americanii.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Un cont cu legături ruseşti ar fi folosit jocul ca platformă de manevră pentru a atrage atenţia în repetate rânduri asupra brutalităţii poliţiei din SUA. Nu e vorba despre fake news aici, pentru că CNN a descoperit această tentativă. Pe lângă Pokemon Go au mai fost folosite şi YouTube şi Tumblr de către un cont cu mulţi followeri şi care avea tentaculele întinse şi pe Instagram, Twitter şi Facebook.

A ajuns chiar la reporteri şi la un public larg, încercând să exploateze tensiunile rasiale în State. Cu această ocazie a fost inaugurata o campanie numită la acel moment “Don’t Shoot Us”, care îşi trăgea seva şi postările de la o fermă de trolli din Rusia. Pagina Facebook “Don’t Shoot Us” a fost doar una dintre cele 470 date jos după ce s-a descoperit că provenea din Rusia.

Contul Tumblr asociat campaniei a inclus şi un concurs care îi încuraja pe utilizatori să joace Pokemon Go. Ideea era ca utilizatorii să găsească şi antreneze Pokemoni lângă locurile unde se întâmplau incidente de brutalitate a poltiiei. Apoi Pokemonii urmau să primească numele victimelor. Câştigătorii primeau gift card-uri Amazon. Nu există dovezi că au existat participanţi la concus sau câştigători şi nici gift card-uri confirmate.

Pe Facebook pagina “Don’t Shoot Us” strânsese 254.000 de like-uri în septembrie 2016. Toate reţelele de socializare implicate în scandal au dat deja datele către Congresul SUA şi autorităţile aferente. Niantic, compania din spatele Pokemon Go neagă orice implicare sau utilizare a reţelei sale.