Hackul Kaspersky – NSA demascat de agenţi israelieni este acum detaliat

2
1141

Scriam cu câteva zile în urmă că hackerii ruşi au folosit vulnerabilităţi din celebrul antivirus Kaspersky pentru a pune mâna pe documente top secret ale Statelor Unite, iar acum aflăm că şi Israelul a avut o implicare. Aparent agenţii săi secreţi au descoperit breşele din soluţia antivirus.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Practic spionii au prins alţi spioni. Agenţia de inteligenţă israeliană a surprins în timp real momentul în care hackerii guvernului rus căutau pe computerele din toată lumea coduri pentru programele agenţiilor americane. Totul se făcea prin intermediul lui Kaspersky, software folosit de 400 de milioane de persoane la nivel global, inclusiv oficiali a peste 20 de agenţii din State.

Israelienii hackuiseră chiar reţeaua Kaspersky pentru a vedea ce se întâmplă acolo şi au dat peste resursele ruşilor adânc implantate. Chiar dacă între timp autorităţile americane au decis să nu mai folosească softul ruşilor, aceştia au apucat să fure documente top secret de la NSA. De la israelieni aflăm că antivirusul devenise un fel de motor de căutare pentru hackeri, care căutau informaţie clasificată.

Ca orice software care securizează un PC, Kaspersky are nevoie de acces la tot ce stocaţi pe device, pentru a îl proteja de viruşi şi alte probleme de gen. Ca atare poate vedea absolut toate datele de pe computer, fiind util pentru hackeri. Evident toată lumea neagă tot, de la Karspersky la israelieni şi de la ruşi la americani. Această problemă nu are legătură cu mega hackul de acum un an, când gruparea Shadow Brokers a furat tooluri de hacking de la NSA, unele de top chiar.

În mod inedit NSA interzice utilizarea lui Kaspersky la birou, pentru că chiar americanii i-au folosit breşele pentru hacking. Totuşi agenţia lucrează cu diferite firme subcontractate şi aşa apar problemele. Ca să vă faceţi o idee cum stăm, acum vorbim despre un caz din 2014, pentru că atunci a intrat Israel pe fir şi a descoperi ce fac ruşii în antivirus. Iar Kaspersky Lab a descoperit intruziunea serviciilor semite de abia la mijlocul lui 2015.

Lucrurile rămân în aer şi nici măcar nu ştim ce s-a petrecut mai exact pe computerele americane în noaptea alegerilor de anul trecut.