Rusia domină zborurile comerciale în cosmos, oferind servicii de transport pentru sateliţi, rivale cu SpaceX

1
632

Chiar dacă Statele Unite stau mai bine la capitolul inovaţie când vine vorba de călătoria în cosmos, ruşii au pus la punct un sistem excelent de zboruri comerciale. Rusia este o forţă dominantă pe această piaţă, oferind un soi de servicu Uber pentru sateliţi dacă vreţi.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Vecinii de la est au trimis nenumărate încărcături în spaţiu, cu hardware al celor mai mari companii de pe glob. SpaceX reprezintă un rival totuşi pentru această forţă ex sovietică, aşa că ruşii au început la rândul lor să pluseze. Într-un interviu acordat de şeful agenţiei spaţiale rusesc Roscosmos, oficialul a declarat că SpaceX este rivalul său numărul unu. În ultima vreme ruşii au criticat ideea de a reutiliza rachetele în cadrul programelor firmei fondate de Elon Musk.

SpaceX a avut deja câteva misiuni către Staţia Spaţială Internaţională şi până şi Roscosmos a trebuit să se încline în faţa lor. Acum planul ruşilor este de a reduce la rândul lor costurile, doar că ei nu vor refolosi rachete, pariind în schimb pe noul model Soyuz 5. Acest tip de rachetă seamănă puţin cu Falcon 9 de la SpaceX şi va costa cu 20% mai puţin per misiune.

Rusia va controla costurile producţiei, încercând să le aducă la un nivel echivalent cu SpaceX. În următorii 5 ani racheta Soyuz 5 va fi gata şi va fi mai puţin complexă decât modelele precedente. Contează foarte mult şi reputaţia în acest domeniu, SpaceX având un incident în 2015 şi 2016, în vreme ce de la ruşi nu au răzbătut prea multe veşti proaste de gen.