Rusia doboară recorduri de viteză spaţială: cea mai rapidă ascensiune până la Staţia Spaţială Internaţională

0
1775

Chiar dacă SUA are companii private ca SpaceX gata să ducă încărcături, echipamente şi materiale pe Staţia Spaţială Internaţională, ruşii au la rândul lor servicii cargo de încredere pentru ISS. Ruşii au fost preferaţi până acum pentru transporturi de gen, iar recent au doborât recordul pentru cel mai rapid “drum” spre ISS.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Misiunea desfăşurată la începutul acestei săptămâni a fost una demnă de trecut în arhive. Naveta Progress a decolat din Kazakhstan în jurul orei 22:00 GMT şi a ajuns la Staţia Spaţială după doar câteva ore. Timpul total de la lansare la andocare cu staţia a fost de doar 3 ore şi 40 de minute. Practic, cam cât îţi ia să zbori de la Bucureşti la Londra să zicem.

Ca să faceţi o idee de ce e vorba despre un record aici, aflaţi că precedentul timp de doborât era de 5 ore şi 39 de minute. Cea mai nouă misiune a redus cu 2 ore timpul record, ceea ce e uimitor. Nu e foarte clar ce au făcut ruşii special de această dată şi dacă au implementat vreo propulsie revoluţionară. Se pare că e vorba mai mult despre un sistem actualizat de navigare pentru misiunile de aprovizionare.

Noul sistem este mult superior celui vechi şi creşte semnificativ eficienţa de consum şi scade timpul necesar. Sunt multe variabile totuşi pentru timpul necesar de a ajunge la ISS. Printre factori se numără poziţia staţiei în orbita Pământului, care uneori poate duce chiar la o durată de 2 zile pentru ascensiunea până la ISS.

Condiţiile trebuie să fi fost ideale în această săptămână. Să nu vă miraţi dacă vine Elon Musk şi propune un timp şi mai scurt, de doar 3 ore sau 2 ore şi jumătate să zicem. Trebuie subliniat şi că misiunea ruşilor a fost fără echipaj.