Roverul NASA Perseverance a ajuns pe Marte; Iată primele fotografii de acolo

0
1975

Vestea zilei din tech este faptul că roverul Perseverance de la NASA a reuşit să ajungă cu succes pe Planeta Roşie. Au început să vină deja şi primele fotografii de la vehiculul de explorare trimis de Agenţia Spaţială Americană pe Marte şi le vedeţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Misiunea pornea la drum pe 30 iulie 2020, iar Perseverance se află la 204 de milioane de kilometri distanţă de Pământ. Momentul critic pentru Mars Rover a fost cel al „celor 11 minute de iad”, în care NASA aştepta un semnal de pe Marte. Atât durează ca semnalul să călătorească între planetă noastră şi Planeta Roşie, pentru a primi confirmarea că totul a mers bine. Astfel controlul roverului nu se poate face manual şi în timp real. Ce pot face inginerii este să primească date de telemetrie şi să emită comenzi ce vor fi executate pe viitor.

Nava care a transportat roverul a intrat în atmosfera marţiană la o viteză de peste 20.000 de km/h. Apoi a urmat încetinirea încărcăturii, dispozitivele resimţind echivalentul a 10 G de forţă a Pământului. Au fost declanşate paraşutele în cele din urmă pentru a îl transporta pe Perserverance la sol, iar scutul termic s-a detaşat odată cu scăderea vitezei la prag subsonic. Apoi senzorii din zona inferioară a roverului au început să facă primele măsurători la nivel de suprafaţă a planetei.

Apoi s-a detaşat şi platoşa din spate, alături de paraşută şi 16 propulsoare au ajutat la o coborâre precisă pe sol. Toate erau perfect coordonate (8 pentru control în faza de entry şi 8 pentru a aduce jos vehiculul). La bordul acestei sonde se află 7 instrumente ştiinţifice. Cu ajutorul lor NASA va aduna mostre de pe Planeta Roşie şi le va analiza. Vehiculul poate fora în sol pentru a explora ceea ce se află sub suprafaţa sa, dar şi folosi cele 19 camere de la bord pentru a face fotografii la rezoluţii înalte şi la mare distanţă.

La bord există şi un mic elicopter, care va explora planeta. Dorinţa NASA este să şi aducă pe Terra mostrele colectate pe Marte pentru analiză. Perseverance nu va reveni pe Pământ, dar va lăsa mostrele în containere speciale, care vor fi preluate de viitoare misiuni. De abia prin anii 2030 le vom putea vedea şi pe Terra, în funcţie de bugetul NASA. Tot prin anii 2030 ar trebui să vedem şi primul om pe Marte, dacă planurile SpaceX cu BFR şi Crew Dragon merg bine.

Perseverance are şi un cont de Twitter unde îi puteţi urmări progresul.