Rover-ul Curiosity îşi face un selfie cu Muntele Sharp de pe Marte înainte de o ascensiune dificilă

0
1058

Unul dintre cele mai inedite vehicule realizate de om în toată istoria sa este Rover-ul Curiosity de pe Marte. Reuşeşte să funcţioneze cu brio, după ce a ajuns pe Marte în anul 2012. Următoarea sa misiune implică o ascensiune pe Muntele Sharp de pe Planeta Roşie. Iar înainte de începutul misiunii, vehiculul ne-a trimis un selfie, pe care îl vedeţi mai sus.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În fundal se află chiar muntele pe care urmează să îl escaladeze vehiculul realizat de NASA. Mount Sharp este cunoscut şi ca Aeolis Mons şi este vârful central din Craterul Gale, locul unde a aterizat exploratorul acum 6 ani. Vârful se ridică la 5.6 kilometri faţă de sol, iar panta va începe să fie urcata de Rover în următoarele săptămâni. Imaginea de mai sus ni-l prezintă pe Curiosity în buza lui Vera Rubin Ridge, pe care a analizat-o în ultimele luni.

Baza Muntelui Sharp le oferă cercetătorilor acces la straturi întregi de sol care au sedimente datând de acum milioane de ani, unele care au prins şi o perioadă când Marte era acoperită cu apă. “Selfie-urile” precum cel de mai sus au dus mereu la crearea de conspiraţii, pentru că va exista mereu cineva care se întreabă cine a făcut de fapt fotografia.

Unii cred că misiunea e falsă, alţii că avem deja astronauţi pe Marte şi totul e ţinut secret. Trebuie totuşi spus că de fapt Rover-ul de pe Marte face un soi de panorama wide angle, creată prin alipirea de multiple fotografii. Braţul special care e folosit pentru a ţine camera este înlăturat în vreme ce se realizează captura. Designul lui Curiosity va servi ca punct de plecare pentru un alt Rover, trimis pe Marte în 2020.

Acel model e cunoscut drept Mars 2020 şi ar trebui să fie lansat în luna iulie a acelui an, poate chiar cu ajutorul unei navete SpaceX Falcon Heavy.