Racheta rusească Proton tot pierde clienţi, ar putea fi casată după 53 de ani de utilizare

0
2622

Programul spaţial rusesc a fost în mare tras pe linie moartă în ultimele decenii, multiple proiecte fiind pensionate. Una dintre cele mai longevive misiuni implică racheta Proton, care a fost folosită de diferiţi clienţi internaţionali pentru a transporta încărcături în spaţiu. Acum ar putea fi la rândul său retrasă.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Proton este principala metodă de transport comercial în spaţiu, oferită de autorităţile ruse. Îşi trage originile din programul spaţial sovietic şi a fost folosită de zeci de operatori de telefonie de pe glob pentru lansare de sateliţi. În doar 2 ani a ajuns totuşi un program irelevant. Apogeul său a fost în 2010, când a înregistrat 12 lansări. Acum este trasă pe dreapta şi ar putea realiza doar câteva misiuni în acest an şi nici acelea nu sunt sigure.

Naveta de 700 de tone îşi trage seva din cursă înarmării dintre sovietici şi americani. Atunci programul spaţial era în floare iar esticii şi vesticii se întreceau în cursa spre Lună. Apoi au venit anii 90, când industria rachetelor ruseşti a căzut odată cu imperiul sovietic. Adăugăm şi preţurile în scădere ale petrolului în ecuaţie şi e clar că lucrurile nu au mers bine deloc.

Partea bună e că ruşii au început să colaboreze cu alte ţări pentru proiecte spaţiale, de aici şi rezistenţa lui Proton atâtea decenii. La finalul anilor 90 acest proiect era principalul generator de venituri în zona zborurilor spaţiale. Pe de altă parte în 2011 ministrul Dmitry Rogozin a primit sarcina de a supraveghea bunul mers al industriei spaţiale şi apărării.

Comportamentul său a fost reprobabil, incluzând atacuri naţionaliste şi mesaje rasiste trimise pe social media în mod repetat. A atacat şi NASA şi multipli alţi parteneri. Prima jumătate a anului 2017 a adus numai probleme cu motoarele pentru Proton, iar de abia în iunie au fost realizate 4 misiuni de succes. Din misiunile programate pentru 2018, doar una este menită pentru transportul de încărcături comerciale străine.

Autorităţile ruse au încercat să dea sarcini extra rachetei, precum să transporte sateliţi meteo sau observatoare spaţiale, dar acestea încăpeau şi pe rachete mai mici. Sunt şanse ca în următorii ani Proton să fie retrasă de tot, mai ales dacă rachetele Falcon de la SpaceX devin mai populare.