Camerele viitorului vor putea vedea prin ziduri şi chiar la interiorul creierului

0
846

Anul 2018 o să aducă nişte ciudăţenii pe piaţa camerelor de pe smartphone, precum cele 3 camere din spatele lui Huawei P11 sau cele 5 camere de pe Nokia 10. Încercam să privim şi mai departe în viitor, pentru a detecta trendurile legate de camere, care vor fi capabile să vadă prin ziduri şi chiar şi în interiorul creierului uman.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cursa după megapixeli s-a terminat de ceva vreme şi acum bătălia se dă în zona de procesare a imaginilor. Nu e vorba despre filtrele şi efectele din Photoshop, ci mai degrabă de noi tehnologii pe bază de deep learning şi machine learning. Pe viitor nici nu vom mai folosi camere propriu zise, în sensul convenţional, ci un soi de mecanisme de detectare a luminii, care vor prelua informaţie, convertită apoi în imagine.

Rezultatul va fi o cameră capabilă să vadă prin ceaţă, la interiorul corpului uman sau dincolo de ziduri. Un exemplu de evoluţie în acea direcţie este camera cu un singur pixel. În general aparatele foto folosesc multipli pixeli pentru a captura o scenă iluminată de o singură sursă de lumină. Puteţi totuşi să fentaţi sistemul, folosind multiple surse de lumină şi un singur pixel.

Pentru a face acest lucru aveţi nevoie de o sursă controlată de lumină, de un proiector spre exemplu cu diferite moduri de iluminare.

Există apoi soluţia a multipli senzori implicaţi în captura unei scene. Un exemplu e telescopul Hubble, care foloseşte combinaţii de diferite capturi realizate la multiple lungimi de undă. Sau avem camera Lytro, care adună informaţii despre intensitatea luminii şi direcţia sa, pentru o refocalizare la nivel avansat. Oamenii de ştiinţă vor să treacă mai departe, capturând imagini dincolo de ziduri sau în interiorul corpului uman.

Inteligenţa artificială va fi cheia, împreună cu Quantum Imaging şi optica pe bază de fotoni. Până la produse comerciale mai avem totuşi de aşteptat.