Qualcomm a achiziționat Nuvia pentru suma de 1.4 miliarde de dolari; Startupul a fost fondat de un fost director Apple specializat pe cipuri

0
543
Qualcomm a achiziționat Nuvia pentru suma de 1.4 miliarde de dolari; Startupul a fost fondat de un fost director Apple specializat pe cipuri

Qualcomm a anunțat recent că va achiziționa Nuvia pentru suma de 1.4 miliarde de dolari. Acesta este un start-up specializat pe producția de cipuri ARM destinate serverelor. Nu ar fi neapărat o știre importantă, însă compania Nuvia a fost fondată de către Gerard Williams, un fost designer pentru cipurile Apple. Williams a părăsit compania din Cupertino cu promisiunea că nu va concura cu CPU-urile Apple.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Producând cipuri pentru servere, Apple nu a avut nimic de obiectat, întrucât nu încearcă să concureze pe această nișă. Se pare însă că Qualcomm plănuiește ca împreună cu Nuvia, să producă CPU-uri pentru telefoane, laptopuri, servere și chiar mașini autonome. De această dată, Apple chiar l-ar putea da în judecată pe Williams și Nuvia, însă nu știm în ce măsură ar vrea Qualcomm să intre în competiție cu Apple.

Potrivit zvonurilor, Qualcomm ar dori să producă procesoare pentru laptopuri, poate Chromebook-uri, în primă fază. Procesul de fabricație ar fi similar cu cel al lui Snapdragon 888 (5nm). Samsung, Dell, HP, LG și chiar Microsoft ar urma să introducă aceste procesoare pe dispozitivele lor. O altă posibilitate ar fi ca Qualcomm să intre pe piața de CPU-uri pentru servere. Ar putea fi o afacere destul de profitabilă, fiind un nume mare în industrie, ar exista cerere.

Totuși, laptopurile și Chromebook-urile ar fi principalul target. Qualcomm n-ar vrea să ofere performanța unui cip Apple M1.  Un CPU bazat pe arhitectură ARM pe o tabletă Surface de la Microsoft sau într-o nouă clasă de dispozitive Google Pixel e ceea ce caută compania. Totodată, cipurile 5G sunt la mare căutare acum pe Chromebook-uri și laptopuri. Qualcomm ar putea deci să se axeze pe procesoare pentru dispozitive Windows sau Chrome OS în viitor.