Valve și alți 5 publisheri au fost amendați pentru geo-blocarea codurilor de activare Steam în afara României

0
594
Valve
Valve și alți 5 publisheri au fost amendați pentru geo-blocarea codurilor de activare Steam în afara României

6 companii axate pe gaming au fost amendate miercuri cu suma de 7.8 milioane de euro pentru practici de geo-blocare a jocurilor vândute în România și alte țări est-europene. Printre acestea se află și Valve, care deține populara platformă de distribuție a jocurilor – Steam.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Pe lângă Valve, pe listă sunt nume grele: Bandai Namco, Capcon, Focus Home, Koch Media și ZeniMax. Comisia a constat că, acceptând bilateral geo-blocarea jocurilor video pe PC, Valve și fiecare editor de pe listă au partiționat piața SEE. Astfel, au încălcat legislația antritrust a UE. Mai pe înțelesul tuturor, Valve împreună cu publisherii s-au înțeles ca codurile de activare pentru jocuri de pe platforma Steam vândute în România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania să fie blocare în afara acestor țări, în UE.

Această practică a ținut între 1 și 5 ani, în intervalul 2010-2015. Totodată, 4 din celelalte 5 companii au făcut înțelegeri bilaterale și cu alți distribuitori de jocuri din UE. Astfel, au restricționat vânzarea jocurilor în perioada 2011-2018. Conform Comisiei Europene, geo-blocarea a afectat în jur de 100 de jocuri de diferite genuri: Sport, simultaroare și jocuri de acțiune. Au împiedicat astfel gamerii să activeze și să joace jocuri video pe PC vândute de distribuitorii editorilor fie pe suport fizic (DVD), fie prin descărcări. Prin urmare, aceste practici comerciale au anulat dreptul consumatorilor de a achiziționa jocuri din statele membre UE pentru a găsi cea mai bună ofertă.

În acest caz, Comisia Europeană a început investigația încă din anul 2017. Se pare că cei 5 publisheri au cooperat cu investigatorii. Astfel, au obținut o reducere a amenzilor între 10 și 15%. Valve a fost cel mai afectat, fiind penalizat cu o amendă de 1.62 milioane de euro.

Iată și celelalte amenzi aplicate:

  • Bendai Namco: 340.000 EUR (10%)
  • Capcom: 396 000 EUR (15%)
  • Focus Home: 2 888 000 EUR (10%)
  • Kosh Media: 977 000 EUR (10%)
  • ZeniMax: 1 664 000 EUR (10%)