73% dintre cele mai populare parole pot fi sparte imediat; Iată cele mai populare parole

0
770

Pentru că tot mai multă lume munceşte de acasă, ultimul an a adus şi o creştere a cazurilor de hacking, spargeri de parole şi breşe de securitate. Ca atare ne interesează subiectul vulnerabilităţii parolelor şi azi aflăm că 73% dintre cele mai populare parole por fi sparte imediat. Informaţiile ne vin din studiul celor de la NordPass şi avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cu un an în urmă procentul era la 70%, iar acum a ajuns la 73% într-un trend crescător îngrijorător. Experţii în securitate cibernetică le recomandă utilizatorilor să îşi pună parole ceva mai sigure. NordPass este un password manager, care a realizat un studiu cu privire la cele mai folosite şi mai vulnerabile parole. Pe locul întâi este “123456”, spartă în mai puţin de o secundă. A fost expusă de peste 23 de milioane de ori în ultimul an, iar pe locul 2 se află “123456789”. Şi ea se sparge tot în sub o secundă şi a fost vulnerabilizată de 7.8 milioane de ori.

Evident şi “password” e în top 3, la rândul său uşor de ghicit şi având 3.7 milioane de cazuri de expunere. Alte exemple sunt şi “11111”, “123123” sau “12345”. Milioane de utilizatori încă se bazează pe parole slabe şi generice, fără a asculta sfatul experţilor, conform cărora o parolă puternică şi complexă e cheia securităţii online.

Hackerii pot ghici aceste parole prin atacurile brute force, care sunt automate şi foarte comune. Hackerii vor lua la rând parolele celebre şi vor încerca diferite combinaţii în cadrul unui atac bruce force. Vor utiliza şi datele tale personale expuse, precum echipe de sport preferate, formaţii, nume de animale de companie, date de naştere şi altele. Pot şi traduce cuvinte, scana “rainbow tables” şi adăuga simboluri cuvintelor clasice prin programe speciale. Rainbow Tables sunt seturi uriaşe de tabele umplute cu hash values asociate unor parole clasice text.

Hackerii pot şi verifica dacă foloseşti aceeaşi parolă pe mai multe conturi. NordPass ne informează că o parolă cu 7 caractere poate fi spartă în 0.29 secunde, iar dacă adaugi încă 2 caractere, timpul de a sparge parola urcă la 5 ani. Aici intervine şi puterea de calcul a uneltelor hackerilor. Mai multe detalii aflaţi aici.