Problemele cu motorul ar putea duce la amânarea navetei cu pasageri Boeing-NASA

0
877

Să nu vă imaginaţi că NASA îşi dezvoltă singură rachetele şi navetele pentru misiunile sale. Nici pomeneală de aşa ceva, ci e vorba despre parteneri precum Boeing care se ocupă de tot. Ei bine tot Boeing vine cu o veste proastă şi anume că testele motorului unei navete cosmice de pasageri au dat greş şi asta ar putea amâna întregul proiect.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E vorba aici despre naveta CST-100 Starliner, care are un viitor incert în acest moment. Avem de-a face aici cu o capsulă cu echipaj, care a început să se împotmolească de luna trecută. În iunie Boeing descoperea o anomalie atunci când realiza teste asupra lui Starliner şi a sistemului său de urgenţă. E vorba despre sistemul care intră în funcţiune atunci când ceva nu merge bine în cadrul procesului de lansare.

Boeing şi-a dat seama care a fost problema, dar încă nu e clar cum şi când o vor rezolva. Amânarea pare totuşi probabilă. Starliner este naveta creată de Boeing pe parcursul ultimului deceniu şi face parte din programul NASA Commercial Crew. Acesta este menit să ducă astronauţii agenţiei americane spre Staţia Spaţială Internaţională, dar şi să îi aducă de acolo.

Motoarele de rezervă, cele buclucaşe sunt realizate de către Aerojet Rocketdyne. E vorba aici despre mici motoare integrate în modulul de serviciu Starliner, o structură cilindrică amplasată sub capsulă în timpul lansării. Dacă racheta care duce capsula are probleme imediat după decolare sau pe platforma de lansare, acele motoare se activează şi duc pasagerii înapoi spre Pământ în siguranţă.

Aerojet şi Boeing au realizat teste la cald cu aceste mecanisme, iar în timpul lor a avut loc o scurgere de combustibil, motoarele închizându-se brusc. Între timp SpaceX va lansa o misiune similară, fără echipaj, dar cu rol de test în august, iar până la final de an vom vedea şi misiuni cu echipaj. NASA şi Boeing vor să opereze propriile zboruri prin 2019, cu echipaj, destinaţia fiind Staţia Spaţială Internaţională.