Poliţia din Massachusetts a folosit un robot câine pentru operaţiuni fără să zică nimănui

0
2237

Dacă la noi în România nu se mai miră nimeni că mascaţii mai sparg uşi din greşeală, în Statele Unite rişti să îţi fie deschisă uşa… de un câine robot. Poliţia din Massachusetts a început să folosească câinii robot de la Boston Dynamics fără să facă asta public.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Câinele robot se numeşte “Spot” şi reprezintă o premieră pentru forţele de ordine. E vorba despre o brigadă de genişti, care a împrumutat un “câine” de gen în intervalul august-noiembrie 2019. Spot a fost folosit ca “o unitate mobilă de observare de la distanţă”, pentru a supraveghea obiective periculoase şi obiecte suspecte. Aparatul a avut parte de 2 incidente reale, pe lângă sesiuni de antrenament. Nu ştim şi în ce măsură robotul era ghidat sau autonom în acele cazuri.

Ce ştim sigur e că poliţia nu a folosit robotul cu scop ofensiv, ci doar observaţional. Boston Dynamics a explicat de altfel că licenţa sa îi interzice să creeze roboţi care să rănească sau intimideze oameni. În plus compania poate doar să împrumute şi închirieze roboţi, nu să îi vândă. Dacă observă că un client abuzează de robot îl poate retrage. Sunt totuşi controverse şi discuţii aprinse la talk show-urile din Massachusetts acum, pe teme precum mandate de percheziţie aplicate de roboţi, lipsa de transparenţă în utilizarea lor şi eventuala utilizare a lor în scop ofensiv.

Poliţia din Dallas a avut probleme similare în 2016 atunci când a folosit un robot genist pentru a împuşca un atacator în 2016. Spot are o baterie reîncărcabilă şi înlocuibilă, cu autonomie de 90 de minute şi poate filma la 360 de grade. Viteză maximă e limitată la nici 5 km/h şi poate căra încărcături de 13 kilograme. Avantajul e că acest “câine” poate deschide uşi cu un braţ special extensibil, care i se ridică din “cap”.

Inţelegerea dintre Boston Dynamics şi Poliţie a implicat ca forţele de ordine să nu posteze fotografii cu maşinăria şi nici să facă publică utilizarea sa. Scăpări au apărut totuşi. Boston Dynamics insistă că Spot va fi folosit doar pentru observaţii şi analizare de pachete suspecte sau detecţie de gaze periculoase în următorul deceniu. Totul începe să sune tot mai mult ca un episod din “Robocop”.