Oppo Enco X Review: Căști wireless in-ear cu ANC, acustică Dynaudio și autonomie pentru o zi plină de muzică

0
1323

Pe lângă smartphone-ul Reno5 Lite pe care vi l-am prezentat recent, cei de la Oppo au trimis în teste și o pereche de căști wireless. Este vorba despre modelul in-ear Oppo Enco X. Îl folosesc de mai bine de o săptămână și se vrea a fi o opțiune ideală pentru cei aflați în căutarea unei soluții premium HiFi. Căștile au aportul acusticii Dynaudio, oferă ANC și livrează suficientă autonomie pentru o zi plină de muzică.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Din rândurile de mai jos vei afla care a fost experiența trăită cu aceste căști Oppo Enco X. Vei afla care sunt punctele forte, punctele slabe. De asemenea, am și detalii despre autonomie într-un ritm normal de utilizare. Descoperi și cât costă căștile și detalii despre modul în care poți controla playback-ul.

Unboxing

Trebuie să recunosc faptul că Oppo Enco X este prima pereche de căști pe care o văd să ofere o experiențe premium de unboxing. Produsul are două cutii, una exterioară pe alb de protecție pentru pachetul principal pe care îl găsești la interior. Aici se ascunde o cutie neagră de calitate cu elemente reflectorizante pe logo-ul Oppo, Dynaudio și pe numele căștilor. În spate se găsesc și câteva detalii despre căști.

Oppo Enco X

La interiorul cutiei cea colorată în negru găsești pentru început un plic care conține un manual de utilizare foarte stufos. Imediat după descoperi cutiuța în care sunt incluse căștile și dopuri de schimb din silicon de mărimi S și L. Astfel, cred că cele deja instalate sunt cele de mărime M. Tot în cutie vei găsi și un mic cablu de încărcare cu port USB-A către USB-C.

Design

Din punct de vedere al design-ului, căștile Oppo Enco X adoptă un format familiar, similar cu ce am mai văzut până acum pe piață. Capetele sunt ușor înclinate pentru a intra mai fix în ureche și avem dopuri din silicon. Piciorușele par mai scurte decât la alte modele văzute și corpul include policarbonat cu unele inserții cu look metalic. Fiecare cască are o greutate de doar 4,8 grame, iar cutia are 42.5 grame. Împreună ajung la 52,5 grame și carcasa măsoară 66,3 x 49 x 21,7 mm.

Oppo Enco X

Căștile vin pe alb sau negru, iar modelul pe care l-am testat eu vine pe un alb ceramic arătos care ajută la găsirea căștilor dacă le vei rătăci cumva. Avem aici și certificare IP54 pentru rezistență la apă și praf. Revenind la cutia de purtare, aceasta dispune de port USB-C și un LED care arată nivelul de încărcare. Există și un buton fizic lateral pentru a porni descoperirea Bluetooth. Ca și feeling, căștile stau destul de comod în urechi, dar formatul în stil AirPods nu este pentru oricine. După o perioadă lungă de utilizare am cam simțit un mic disconfort.

Specificații

Avem și o listă completă de specificații pentru căștile Oppo Enco X:

 • Tip: wireless intrauricular
 • Culoare: alb, negru
 • Difuzor: dinamic 11 mm + difuzor de membrană echilibrat 6 mm
 • Sensibilitate difuzoare: 104dB@1kHz
 • Frecvență răspuns: 20 Hz-20 kHz
 • Codec audio: LHDC/AAC/SBC
 • Anulare zgomot: maxim, normal, transparență, dezactivat
 • Conectivitate: Bluetooth 5.2 LE
 • Baterie căști: 44 mAh
 • Baterie cutiuță: 535 mAh
 • Timp încărcare căști: 80 minute
 • Timp încărcare carcasă: 110 minute
 • Alimentare: USB-C, wireless Qi
 • Dimensiuni cutie: 66,3 x 49 x 21,7 mm, greutate 42,5 grame
 • Greutate caști: 4,8 grame fiecare cască
 • Certificare: IP54

Acustică + Dynaudio

Am ajuns și la acustică, un capitol la care Oppo beneficiază de aportul Dynaudio. Dacă vă întrebați cine este Dynaudio, ei bine, vorbim aici despre o companie daneză fondată în 1977. Aceasta construiște difuzoare folosind drivere proprii și dezvoltă boxe de studio sau concercte și colaborează cu nume mari, printre care și Bugatti.

Oppo Enco X

Căștile Enco X se bucură de un design coaxial dual driver. Ce înseamnă asta este că primim un driver dinamic de 11 mm pentru medii și joase și în față un driver de 6 mm pentru înalte. Pe fiecare cască găsim două speakere și microfoane duale. Acestea din urmă sunt utilizate la anularea activă a zgomotului de fond (ANC). Din experiența proprie, sistemul ANC își face treaba cu brio, zgomotul fiind anulat imediat ce pui căștile în urechi. Ai mai multe moduri aici de la cel normal, la maxim și până la un mod transparent care permite să lași sunetele ambientale să se audă.

Pe căști mai avem și conectivitate Bluetooth 5.2, iar pentru apeluri sunt folosite 3 microfoane pentru anularea zgomotului. Avem aici codec audio LHDC, AAC și SBC și te poți bucura de acustică Hi-Fi pe serviciile de streaming favorite. Cât despre experiența de streaming, căștile Enco X livrează bass puternic și un volum ridicat, iar sistemul ANC merită toate laudele. O discrepanță am remarcat în cazul conectării căștilor la PC unde pare că puterea volumului scade. Pe telefon însă nu apare această problemă.

Control

Ca în cazul multor alte căști wireless de pe piață și aici avem control tactil. Folosind gesturi touch pe corpul căștilor poți da play, pune o melodie în pauză sau răspunde la apeluri. Se pot realiza și gesturi de tip dublă apăsare pentru a trece la următoarea melodie din playlist.

La o apăsare prelungită vei trece printre modurile ANC. Dacă vrei să personalizezi controlul, o poți face din aplicația Hey Melody de pe Android. De aici se vor actualiza și căștile.

Autonomie

Nu puteam termina această prezentare fără a vorbi și despre autonomie. Cei de la Oppo spun că aceste căști livrează până la 4 ore cu ANC activat și volum setat la 50%. Din experiența proprie și având volumul mai degrabă setat la 60-65%, am ajuns la aproximativ 3h30 minute.

Oppo Enco X

Autonomia crește cu mai bine de 90 minute dacă dezactivezi ANC-ul. În ajutorul tău vine și cutiuța de purtare cu baterie proprie care urcă autonomia totală la 20 ore cu ANC sau 25 ore fără. Autonomia oferită este apropiată de așteptările create inițial și similară cu alte modele rivale de pe piață.

Impresii

Per total văd căștile Oppo Enco X drept ideale pentru cei care vor să aibă parte de o acustică HiFi și de o experiență premium de utilizare. Acestea sunt foarte ușoare, trendy, moderne și ușor de utilizat, iar capabilitățile audio sunt clar un punct forte. Formatul căștilor în stil EarPods nu este pentru toată lumea, dar cei care nu au avut probleme cu acesta vor aprecia cu siguranță purtarea modelului Enco X timp îndelungat.

Vei cumpăra căștile Enco X pentru acustică, volum și bas puternic și desigur pentru sistemul ANC care livrează pe măsura așteptărilor. Și autonomia este generoasă, iar cutia de purtare foarte compactă și ușor de purtat oriunde fără probleme. Un plus și acesta care contribuie la confort.

Disponibilitate

Căștile Oppo Enco X sunt destul de greu de găsit pe plan local, dar există un retailer de unde le poți cumpăra. Este vorba despre IT Galaxy care vinde căștile la suma de 719 lei.