În vreme ce unele companii lansează aparate foto noi, Olympus a mizat pe obiective de nouă generaţie. E vorba despre două obiective F/1.2 PRO de 45 şi 17 mm, cu viteză ridicată şi capacitate deosebită pentru captura Bokeh.

Publicitate

Ce înseamnă PRO? Înseamnă că primim un mecanism de reglaj manual pentru focalizare şi că avem protecţie contra intemperiilor. Varianta de 12mm F/1.2 acoperă în sfârşit o nişă nu prea explorată până acum. 17 mm pe o cameră Micro Four Thirds înseamnă o lungime focală de 35 mm pe un sistem full frame, una dintre cele mai populare lungimi focale de altfel.

Până acum foloseam un Olympus F/1.8 de 17 mm, dar fără capacităţi Bokeh prea avansate şi fără protecţie contra stropirii. Obiectivele cu deschidere F/1.2 nu sunt chiar o noutate, pentru că există de ceva vreme, dar e destul de greu să lucrezi cu ele, la capitolul focalizare mai ales. Dacă avem un câmp vizual mic, atunci e greu să focalizezi cu precizie, mai ales în lipsa unui trepied şi a unui subiect fix.

Olympus afirmă că a combinat conceptul de micro four thirds cu cel de obiectiv gândit pentru o distanţă focală ideală. Doar obiectivul în sine se mişcă, nu şi camera, iar astfel focalizarea va fi mai rapidă. În cazul în care nu ştiaţi, există 3 tipuri de Bokeh: în formă de inel, solid şi feathered. Acesta din urmă e considerat cel ideal, cu o tranziţie lină între zonele mai clare şi cele defocalizate.

Pentru a obţine rezultate ideale Olympus a creat un instrument special bazat pe tehnologia de la filiala sa care se ocupă cu microscopuri. Modelul nou de 17 mm F/1.2 Pro are 15 elemente în 11 grupuri şi o lentilă nouă ED-DSA. Fiecare dintre obiectivele noi costă în jur de 1200 de dolari.