Pe fondul discuţiilor despre climă şi încălzire globală o veste îngrijorătoare vine din Antarctica. Se pare că a apărut o separare într-o porţiune a calotei glaciare, cu o crăpătură ce a crescut cu 17 km în 6 zile. E vorba despre zona Larsen C, iar crăpătura este la doar 13 km de marginea banchizei.

Publicitate

Dacă se continuă în acest ritm se va forma un iceberg uriaş, care se va desprinde din calotă. Acesta ar putea porni pe Ocean, punând probleme pentru nave şi dacă este cu adevărat masiv chiar riscând să influenţele cotele mărilor din toată lumea. Dacă se produce ruperea secţiunii ar rezulta unul dintre cele mai mari iceberg-uri din istorie. Porţiunea care se va desprinde e cam cât un sfert din mărimea regiunii Wales din Marea Britanie.

Ca punct orientativ, Wales are o suprafaţă de 20.779 km pătraţi. Zona aceea e vitală, pentru că desprinderea icebergului lasă restul secţiunii expus pentru viitoare desprinderi. Atunci când se desprinde gheţarul, el va pierde cam 10% din suprafaţă şi va schimba complet topografia regiunii. Larsen C îi urmează exemplul lui Larsen B, care s-a dezintegrat în 2002, după o desprindere similară.

O echipă din Swansea va monitoriza acest fenomen şi ne va ţine la curent cu detalii. Între timp Peninsula Antarctică este unul dintre locurile care se încălzesc cel mai rapid de pe Terra, provocând îngrijorare printre cercetători.