Oricine poate deveni Usain Bolt cu costumul exo de la Harvard (Video)

0
881

Ideea unui exo-costum care extinde abilităţile fiinţei umane nu e deloc nouă şi circulă prin media şi prin laboratoare de decenii. Pentru că suntem în 2017, un astfel de schelet robotic nu mai arată precum robotul în care se urcă Ellen Ripley în Alien 2, ci e mult mai compact. Cercetătorii de la Harvard au o nouă versiune, care ar extinde abilităţile atletice ale fiinţei umane.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Realizat în colaborare cu oamenii de ştiinţă de la Institutul Wyss, acesta este un “exosuit” moale şi robotic care creşte performanţa de alergare a unei persoane. Are nevoie de alimentare externă şi de un ham special, dar portabilitatea e la doar câteva trimestre distanţă. La testele de pe banda de alergat, acest costum reduce costul metabolic cu 5.4%. Costul metabolic este cantitatea de oxigen care se consumă şi cea de dioxid de carbon produsă la alergare.

Rezultatele se simt la drum lung, astfel că un maratonist ar putea scoate 8.49 minute per milă (1.6 km), faţă de 9.14 minute. Designul acestei invenţii este bazat pe material textil şi se mişca odată cu corpul uman. Include fire şi cabluri flexibile, conectate la un sistem extern de alimentare. Sistemul de cabluri preia rolul unui al doilea set de muşchi extensori pe şolduri, aplicând forţa pe picioare cu fiecare pas.

În termeni ai omului de rând, avem practic un şort, o pereche de pantaloni scurţi plini de fire. Acest exo-costum are un sistem bazat pe anatomia umană, în vreme ce altul este bazat pe un sistem de asistenţă a alergării, provenit de la Stanford. Evident finanţarea vine de la DARPA, deci industria de apărare şi armament va fi prima care pune mâna pe aşa un costum.

E doar o chestiune de timp până ce soldaţii americani vor alerga precum Usain Bolt.