Ce este acordul global pentru climă de la Paris şi ce implicaţii are retragerea SUA din el

3
1477

Circulă în ultimele zile tot mai mult sintagma de “Acord Global pentru Climă”, pe fondul retragerii Statelor Unite din el. Este decizia lui Donald Trump şi a stârnit deja foarte multe controverse. Am decis că merită un material, de vreme ce are de-a face cu viitorul planetei noastre. Hai să vedem ce este Acordul şi ce presupune el.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest acord uneşte toate naţiunile globului într-o iniţiativă ce are rolul de a împiedica schimbările climatice negative. Idealul este un consens între aproape 200 de ţări, care doresc să reducă emisiile de noxe şi efectul de seră. Pentru înţelegerea dintre ţări este vital Protocolul din Kyoto din 1997, care a setat nişte ţinte pentru ţările dezvoltate.

Una dintre ţintele vitale este de a menţine temperaturile globale sub un prag de plus 2 grade Celsius faţă de perioada pre-industrială a omenirii. Un alt ideal este de a limita emisia de gaze şi noxe generate de activităţile umane la un nivel ce poate fi absorbit natural de vegetaţie, sol şi oceane, asta între 2050 şi 2100. Odată la 5 ani se vor face reanalizări ale contribuţiilor fiecărei ţări la Acord.

În plus, ţările cu resurse bogate vor furniza fonduri pentru cele sărace, pentru a trece la surse de energie reînnoibilă. Statele Unite sunt al doilea cel mai mare poluant de pe planetă, după China, care a accelerat în ultima vreme măsurile “verzi”. Retragerea SUA din alianţă e un şoc, dar nu e chiar neaşteptată, având în vedere deciziile controversate ale lui Trump de până acum.

Aspectul actual al înţelegerii a fost finalizat într-un manifest de 31 de pagini în decembrie 2015. La ultima verificare 195 de ţări erau de acord cu acest tratat, dar nu există vreo sancţiune pentru cei care îl încalcă, totuşi. În 2020 ar trebui să aibă loc o nouă întrunire pentru a verifica modul în care au evoluat lucrurile. Revenind în actualitate, Donald Trump a decis retragerea SUA din Acord pentru că el considera pactul nedrept, mai ales pentru companiile şi muncitorii din SUA.

Trump se declară totuşi deschis la negocieri şi ar putea reintroduce SUA în Acord, dar sub alţi termeni. Problema e ca celelalte state susţin că înţelegerea nu poate fi renegociată. Nu văd cu ochi buni această poveste. Toată lumea tinde spre tehnologii mai verzi, maşini electrice şi tehnologii reinnoibile.

Trump pare a se agăţa de epoca petrolului şi gazelor…

Surse: NY Times/ BBC/ Vox