O companie canadiană a cumpărat o centrală eoliană din România pentru minat cripto monede

0
2318

Dacă firmele canadiene care exploatează resurse la noi nu au o reputaţie prea bună (vezi Gold Corporation la Roşia Montană), asta nu opreşte şi alte companii de gen să intre în România. Spre exemplu canadienii de la Transeastern Power Trust au finalizat achiziţia unei centrale eoliene în zona de sud est a României. Scopul său? Mineritul de criptomonede.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acel sistem de turbine eoliene a fost creat de către OMV Petrom şi a ajuns pe mâna canadienilor acum. Compania vrea să îşi extindă procesul de Bitcoin mining la toate cele 15 întreprinderi generatoare de energie pe care le patronează. “Ferma” de turbine eoliene Dorobanţu foloseşte 15 turbine Vestas V-90, fiecare cu capacitate de 3 MW. Petrom a investit 90 de milioane de dolari pentru a crea acest sistem.

Transeastern Power Trust a plătit 23 de milioane de dolari celor de la OMV Petrom, cu promisiunea a alte zeci de milioane de dolari sosiţi prin investiţii private. Compania canadiană are ca obiect de activitate utilizarea energiei reînnoibile pentru o operaţiune de Bitcoin mining integrată vertical. Se pare că firma are de gând să îşi schimbe numele în Blockchain Power Trust, pentru a indica noua strategie.

Canadienii au cumpărat şi echipamente speciale de minerit Bitcoin, în valoare de 20 de milioane de dolari. Odată ce tot sistemul e pornit se va ajunge la un hashing de 90 Petahash de SHA-256 pentru producţia de Bitcoin. Trebuie spus şi că această companie deţine şi operează 15 surse de energie regenerabilă. Două sunt “ferme” eoliene, două solare şi 11 sunt centrale hidroelectrice, TOATE aflate în România.

Power Trust a generat doar în luna ianuarie a acestui an 14.192 MWh de energie regenerabilă.