Naveta care va duce roverul Mars 2020 pe Marte are scutul termic spart de teste

0
991

Ultimele 24 de ore au fost dominate de naveta Blue Origin care a atins o înălţime record la testul său, dar cumva şi NASA a ajuns printre titlurile de ştiri. Naveta care va duce roverul Mars 2020 pe Marte a înregistrat o crăpătură în scutul său termic în cadrul testelor. Ce soluţie s-a găsit aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

NASA le-a cerut celor de la Lockheed Martin să creeze un nou scut, acest având rolul de a proteja şi învălui roverul Mars 2020, pentru a nu lua foc atunci când intră în atmosfera marţiană. Sistemul va suporta temperaturi de până la 2093 grade Celsius, deci e clar nevoie de o protecţie. Problemele au apărut atunci când NASA şi Lockheed Martin au supus scutul la forţe cu până la 20% mai mari decât cele suportate pe Marte.

După realizarea experimentului, NASA a descoperit o fractură aproape de marginea exterioară a scutului, pe toate circumferinţa sa. Lockheed Martin trebuie acum să construiască unul nou, dar şi să îl repare pe cel stricat, astfel încât să fie folosit şi la alte teste. Vorbim despre echipamente de sute de milioane de dolari, poate chiar miliarde de dolari. Toată misiunea spre Marte din 2020 are un buget de 2 miliarde de dolari.

În centrul său se află un rover care va investiga urmele de viaţă de pe Marte şi va fora în suprafaţa planetei pentru a aduna mostre. Există şi o veste bună, în ciuda fracturii: NASA nu crede că incidentul va afecta perioada ţintă pentru lansare, fereastra din 2020. La bordul vehiculului se vor afla 23 de camere, cu 6 mai multe decât are Curiosity şi toate mai puternice. 7 dintre aceste camere vor aduna date despre mediul din jur pentru orientare.

E vorba despre camere de rezoluţie înaltă, senzori de 20 MP color, un salt mare faţă de camerele de 1 MP de până acum.