Iată un robot care îşi schimbă forma pentru a mima senzaţia tactilă în mediu VR (Video)

0
1651

Dacă încă mai sunteţi hyped de filmul “Ready Player One” vă întrebaţi probabil când vor sosi mănuşile haptice speciale care te fac să simţi că pui mâna pe un tigru, pe foc sau… pe o domnişoară. Până să vină aşa ceva luăm contact cu un robot care îşi schimbă forma şi oferă tactilitate realităţii virtuale.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cercetătorii de la Universitatea Stanford se află în spatele acestui proiect, care face ca mâinile şi degetele noastre să interacţioneze cu acel robot care îşi schimbă forma prin intermediul unor vârfuri metalice ce urcă şi coboară. ShapeShift este numele său şi arată ca un PC normal desktop, dar dacă te uiţi cu atenţie vezi o serie de vârfuri metalice care se ridică şi coboară în zona sa superioară.

Atunci când îl mişcăm pe o suprafaţă plată precum o masă, un tracker special sincronizează poziţia sa cu locul unde se află mâna utilizatorului în universul VR. Atunci când mâna virtuală a utilizatorului se întinde să atingă subiectul virtual, obiectele metalice se ridică şi coboară încât să imite respectiva formă de obiect. Se poate monta şi pe o platformă mobilă, astfel încât să nu mai fie nevoie să mişcaţi voi acest PC special.

Evident o serie de obiecte metalice ca nişte creioane nu vor imita textura unei pisici pe care o mângâiaţi, dar pe viitor mecanismul se va perfecţiona. Imaginaţi-vă totuşi un sistem de genul extins pe un spaţiu de 3 x 3 metri şi schimbându-se continuu pentru a imita obstacolele pe care le întâlniţi în cale…

Platformerele v-ar putea face să ardeţi calorii astfel, dar şi vă rupeţi vreo gleznă.