NASA testează avioane cu aripi pliabile, ideale pentru zboruri supersonice

0
1528

Atunci când NASA nu îşi face griji legat de modul cum va obţine viitoare finanţări, agenţia spaţială din Statele Unite testează aparate de zbor revoluţionare. Un exemplu este avionul cu aripi pliabile, pe care îl vedeţi mai sus.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Avioanele care sunt capabile să îşi îndoaie aripile la anumite unghiuri în vreme ce se află în aer au potenţialul de a zbura mai rapid decât alte modele echivalente. NASA a testat atât versiuni supersonice, cât şi unele subsonice de astfel de aparate de zbor. În cadrul testelor au fost probate prototipuri ale căror aripi se pot mişca în orice poziţie şi au beneficii la nivel de aerodinamică.

Tehnologia există de ceva vreme, doar că e pusă în aplicare diferit. În general implică sisteme hidraulice complexe şi grele. Varianta NASA nu necesită extra hardware, ci se bazează pe conceptul de memorie a materialului, în acest caz al unui aliaj activat de temperatură. La încălzire aliajul activează o mişcare de răsucire în tuburile care servesc pentru deplasarea aripilor.

Ca atare aripile îşi mişcă exteriorul cu până la 70 de grade în sus sau jos. Aripile pliabile le vor oferi avioanelor comerciale de linie posibilitatea de a se adapta la diferite condiţii de zbor. Piloţii vor avea extra control asupra avionului şi consumul va scădea. Deocamdată aripile se pot îndoi într-o singură direcţie în aer, dar se lucrează la aripi şi mai flexibile.