Donald Trump vrea să taie finanţarea Staţiei Spaţiale Internaţionale până în 2025

1
956

Donald Trump şi acoliţii săi par chitiţi să dea tehnologia şi evoluţia Statelor Unite cu multe decenii în urmă. Au pariat serios pe joburi în industria cărbunelui şi petrolului şi scad finanţările pentru proiecte “verzi” şi pentru NASA. Azi aflăm că administraţia Trump are de gând să taie finanţarea Staţiei Spaţiale Internaţionale până în 2025.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Programul de finanţare datează deja de 2 decenii, iar draftul pentru bugetul următorilor ani e deja pregătit şi nu include fonduri pentru Staţia Spaţială. Fără participarea la proiect, astronauţii americani ar putea rămâne la sol ani întregi fără vreun proiect sau o destinaţie în cosmos. Asta până NASA sau partenerii săi nu vin cu noi nave sau vehicule de explorare.

SpaceX are cele mai mari şanse să suplinească lipsa fondurilor oficiale, prin investiţii proprii. Între timp NASA a declarat că nu doreşte să comenteze pe seama proiectului şi asupra bugetului până nu este finalizat. Laboratorul orbital există deja şi trebuie utilizat, deoarece SUA l-a fondat şi ar fi păcat să îl lase de izbelişte. Bugetul final vine pe 12 februarie şi mă aştept la un lobby serios pentru NASA până atunci.

Sumele alocate trebuie aprobate de Congres, iar o tăiere de fonduri e un semnal negativ trimis partenerilor internaţionali. Alte ţări sunt în standby, aşteptând o decizie cu privbire la program şi lucrul la Staţie dincolo de anul 2024. ISS costa NASA între 3 şi 4 miliarde de dolari pe an şi a înghiţit până acum 87 de miliarde de dolari. Permite realizarea de experimente în micro gravitaţie, dar şi de teste asupra corpului uman şi reacţiile sale în imponderabilitate.

Trump a semnat un ordin prin care se analizează şi modalităţi alternative de finanţare pentru ISS. Am putea trăi un nou moment Space Shuttle, program anulat în 2011.