SpaceX Falcon Heavy îşi aprinde motoarele fără probleme; Primul pas spre zborul către Marte a fost făcut

2
909

Marele test al aprinderii motoarelor lui Falcon Heavy a fost în sfârşit realizat de către SpaceX şi totul a mers perfect. Totul a fost doar la nivel de test static, iar CEO-ul Elon Musk pare încântat de rezultat, conform declaraţiilor de pe Twitter.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Dacă testele continuă să meargă bine, cândva în următoarele săptămâni, naveta se va ridica de la sol. Ar fi cea mai puternică navetă care decolează de pe Pământ de la Saturn V încoace, rachetă care a adus misiunea Apollo în spaţiu cu multe decenii în urmă. De această dată vorbim despre o navă cu 27 de motoare şi cu forţa de ridicare de 2.31 milioane de kilograme.

Un test de aprindere de acest gen nu e joacă de copil, pentru că o tentativă similară din 2016 s-a lăsat cu o explozie a platformei de lansare şi pierderea unui satelit foarte scump. Musk afirmă că naveta ar fi gata de lansare în aproximativ o săptămână, având la bord Tesla Roadster-ul CEO-ului, cel care va rămâne în orbita planetei Marte. Naveta a fost testată la Kennedy Space Center al celor de la NASA, aflat la Cape Canaveral.

Falcon Heavy era anunţată în 2011 şi vine cu 3 rachete puternice Falcon 9 cuplate. Nava poate transporta o încărcătură de 63.800 de kilograme în orbita Pământului, de 3 ori mai mult decât un Falcon 9 singur. Avantajul e că rachetele şi naveta sunt reutilizabile, urmând să revină pe Pământ şi să aterizeze vertical, fără daune, pentru a fi apoi refolosite la alte zboruri.

Sunt şanse mari ca naveta să nu ajungă în orbita joasă a Pământului, iar Elon Musk a declarat că şi părăsirea platformei de lansare fără să îi producă daune ar fi un succes. Clienţii au apărut deja, precum un satelit de comunicaţii pentru Arabia Saudită şi alţi sateliţi de cercetare sau studii. Marea probă vă fi transportul a doi turişti pe Lună în următorii ani. Apoi ar trebui să ajungă şi pe Marte…