NASA pornește în căutarea de noi planete cu ajutorul SpaceX; Satelitul TESS va fi trimis în spațiu cu o rachetă Falcon 9 la noapte

0
749
SpaceX

Începutul săptămânii ne aduce vești despre o nouă misiune pregătită de către NASA, de această dată în colaborare cu SpaceX. Este vorba despre o misiune care are scopul de a ajuta la descoperirea unor noi planete și care constă în observarea celor mai luminoase stele.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Până acum se folosea telescopul Kepler Space pentru observarea stelelor și monitorizarea acestora pentru acele momente în care luminozitatea scade – situație ce poate indica trecerea unui obiect, cel mai probabil al unei planete. Acest telescop avea un mare dezavantaj totuși, acela că putea acoperi doar o anumită parte, mai precis doar 0.28% din întregul cer.

Acum cu noua misiune, se va trece la următorul nivel și NASA are de gând să trimită în spațiu chiar la noapte satelitul numit TESS (Transiting Exoplanet Survey) creat pentru observarea înregului cer și fiind optimizat pentru descoperirea de stele de până la 100 ori mai luminoase decât cele observate de telescopul Kepler.

Astronomii dezvăluie că TESS va fi capabil de monitorizarea luminozității a mai bine de 200.000 de stele pe parcursul unei misiuni de 2 ani, peroadă în care vor fi găsite mii de exoplanete. Înainte de startul căutării, TESS va trebui să ajungă în spațiu în orbita dintre Pâmânt și Lună.

Aflăm că lansarea este programată pentru ora 01:32 (ora României, 17 aprilie) și că satelitul va fi trimis în spațiu cu ajutorul rachetei Falcon 9 din centrul spațial aflat în Kennedy, Florida. Va fi cea de-a 8-a lansare pentru Space X în acest an și primul stagiu al rachetei va fi refoosit într-o nouă misiune programată pentru luna iulie.