NASA lansează cu succes misiunea Mars InSight: un rover va studia cutremurele marţiene

0
1167

Vestea zilei vine de la NASA, care a lansat cu succes o rachetă spre Marte, ducând cu ea şi roverul Mars InSight. E de fapt un „lander” mai mult decât un rover şi are rolul de a studia cutremurele marţiene. Vehiculul de explorare a fost transportat de o rachetă ULA Atlas V, decolată de la baza aeriană Vandenberg Air Force din California.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aceasta este prima misiune interplanetară a celor de la NASA care porneşte de pe Coasta de Vest. Va dura 6 luni drumul spre Marte, iar misiunea este de a explora suprafaţa subcrustală a planetei. InSight e de fapt o prescurtare: Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport. Misiunea sa pe Marte durează 2 ani şi acest lander va fora pe cât mult posibil pentru a explora mecanismele tectonice ale Planetei Roşii.

Proiectul a costat în jur de 1 miliard de dolari, iar racheta va călători 482 de milioane de kilometri, ajungând pe Marte pe 26 noiembrie. Dacă totul merge OK, atunci scutul termic, paraşutele şi un motor special vor ajuta InSight să amartizeze fără daune. Va sosi pe solul marţian pe o zonă plată în porţiunea ecuatorială a planetei, cunoscută ca Elysium Planitia.

În prima fază va fi realizată o sonogramă a planetei, folosind un seismograf complex. Astfel se va detecta structura internă a planetei, grosimea scoarţei, proprietăţile mantalei şi mărimea nucleului. Sistemele landerului sunt aşa precise încât pot detecta vibraţii mai mici decât un atom de hidrogen.