NASA anunţă primele echipaje pentru navetele SpaceX şi Boeing care ajung în spaţiu

1
1601

NASA a anunţat în această săptămână cine sunt temerarii care vor urca în spaţiu în navetele Boeing şi SpaceX odată ce vor demara misiunile cu echipaj ale companiilor. În acest moment există doar o singură metodă de a ajunge la Staţia Spaţială Internaţională dacă eşti astronaut american: la bordul navetei Soyuz. Lucrurile se vor schimba totuşi în viitorul apropiat.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Era şi varianta de a plăti autorităţile chineze pentru a merge cu o navetă Shenzou, dar nu prea se mai practică aşa ceva. Deocamdat Soyuz e baza, dar se termină şi acel acord în noiembrie 2019. NASA are totuşi opţiuni noi: navetele companiilor private, precum SpaceX. Deja au fost formate primele echipe de astronauţi care zboară cu SpaceX şi cu navetele construite de Boeing pentru NASA.

Capsulele pentru echipaj Crew Dragon de la SpaceX şi CST-100 Starliner de la Boeing sunt încă în faza de test, urmând să aibă zboruri fără echipaj spre final de an. SpaceX decolează în noiembrie 2018, iar Boeing pe final de an sau început de 2019. De abia prin 2020 vor urca la ISS astronauţii, ceea ce lasă un gol de luni bune în care NASA nu va mai putea trimite astronauţi pe Staţie.

Atât SpaceX, cât şi Boeing operează sub NASA Commercial Crew Program, care a fost realizat cu gândul de a privatiza conceptul de călătorie în spaţiu. 9 astronauţi au fost aleşi pentru a sparge gheaţa, iar acestea sunt numele lor: Sunita Williams, Josh Cassada, Eric Boe, Nicole Mann, Christopher Ferguson, Douglas Hurley, Robert Behnken, Michael Hopkins şi Victor Glover.

Pe Starliner-ul Boeing se vor urca Eric Boe, Christopher Ferguson şi Nicole Aunapu Mann. Pe zborul inaugural Crew Dragon îi vom vedea pe Robert Behnken şi Douglas Hurley, ambii veterani ai programului Space Shuttle. Pe prima misiune reală Starliner se vor afla Josh Cassada şi Sunita Williams, acesta fiind primul zbor în spaţiu al lui Cassada. Trebuie spus că misiunile cu sau fără echipaj vor realiza proceduri de andocare automate, o premieră pentru NASA.

Aflăm mai multe în noiembrie.