SpaceX trimite misiunea CRS-15 în spațiu, ducând o masinărie AI pe ISS

1
1165

Nu știu ce făceați voi la finalul săptămânii, dar Elon Musk era cu ochii pe ecrane, urmărind decolarea misiunii CRS-15 pe bază de rachetă SpaceX. Racheta pornea spre Stația Spațială Internațională, cu echipament pe bază de AI.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aceasta este a cincisprezecea misiune de aprovizionare pentru ISS realizată de SpaceX. Ce e interesant la această misiune e că folosește rachete și navete Falcon 9 și Dragon care au mai fost lansate deja. Le reutilizează deci pentru a transporta mii de kilograme de încărcătură.

Cea mai interesantă încărcătură este totuși Crew Interactive Mobile Companion (CIMON), o masinărie plutitoate în spațiu care e dotată cu AI-ul Watson de la IBM. Watson ar fi folosit pentru a obține informații despre utilitatea AI-ului pentru misiunile spațiale de lungă durată.

Pe lângă CIMON au fost transportate și alte echipamente precum un radiometru experimental care măsoară temperatura vegetației de pe Pământ și felul în care se comportă plantele atunci când sunt lipsite de apa sau când aceasta nu e disponibilă ușor.

Lansarea a decurs fără probleme, dar misiunea nu e gata încă. Nava Dragon nu va andoca la ISS până pe 2 iulie 2018. Atuncti Stația Spațială va prinde naveta Dragon cu un braț specializat. Vehiculul SpaceX va rămâne acolo o lună, fiind încărcat cu alte mii de kilograme de studii, hardware, subiecte de teste și experimente trimise spre Terra pe 2 august.