Japonia încearcă să își lanseze prima rachetă privată; Se termină cu o explozie

0
1275

Se pare că proiectele lui Elon Musk au inspirat și alte națiuni decât cea americană. Japonezii spre exemplu au încercat în această săptămână să lanseze prima lor rachetă privată, dar fără succes. S-a lăsat chiar cu o explozie și avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Interstellar Technologies este numele companiei care a încercat pentru a două oară să lanseze în spațiu o rachetă. Cu lungimea de 10 metri, rachetă MOMO-2 a căzut la sol la doar câteva secunde de la lansare și a explodat. Compania a văzut aspectul pozitiv și anume faptul că platforma de lansare a rămas intactă și a promis și că va continua programul său de lansări.

Măcar lansarea din 2017 a dus la ridicarea de la sol și ascensiunea la multe zeci de kilometri a rachetei. Totuși și atunci scopul de a ajunge la înălțimea de 100 de kilometri nu a fost atins. La un minut după lansare se pierdea contactul cu racheta, care ajungea la 20 kilometri și cădea apoi în Ocean.

Aceea a fost prima lansare parțial de succes a unei rachete japoneze realizată de o companie japoneză. Cântarea 1 tonă și avea tot 10 metri lungime. A costat doar 440.000 de dolari acel proiect. Pentru lansări similare guvernul japonez cheltuiește aproape 2 milioane de dolari, deci economia e serioasă.

Cel mai nou eșec exploziv ar putea pune în pericol planurile companiei de a lansă un satelit în orbită joasă a Pământului până în 2020. Încă nu știm cauza exactă a prăbușirii, dar propulsia pare să fi cedat, judecând după acel clip. Interstellar mai are până la nivelul SpaceX, dar nici firmă lui Musk nu a fost lipsită de eșecuri la început.