NASA va testa avioane supersonice silențioase în noiembrie; Vine urmașul Concorde!

0
1424

În ultima vreme am tot auzit că se pregătește revenirea la avioanele supersonice comerciale, chiar dacă proiectul Concorde a fost oprit de ceva vreme. NASA se implică în proiect, urmând să testeze avioane supersonice silențioase în noiembrie.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Dacă totul merge bine se va pune baza acelei curse de la Londra la New York în 3 ore, așa cum se vehiculează de ceva vreme. Testele publice vor fi realizate în Texas, aproape de zona orașului Galveston în noiembrie. NASA se va baza pe un aparat de zbor F/A-18 Horneț, care va realiza manevre de picaj care generează boom-uri sonice.

Acelea vor fi realizate în largul coastei, iar deasupra orașului Galveston va avea loc un “low boom”, cu volum sonic mai scăzut. 500 de voluntari s-au anunțat deja pentru a da feedback legat de ce aud. Vor exista și senzori audio care indică în mod clar valorile înregistrate.

NASA speră că valorile atinse la testul Horneț să fie unele rezonabile și acceptabile la nivel comercial. Avionul supersonic X-59 va ajunge să fie testat cu zboruri de lungă întindere de abia în 2021, deci mai avem de așteptat. Zborurile deasupra orașelor cap coadă au loc în 2023.

În clipul de mai jos auziți un boom sonic la secunda 43 și un boom mai scăzut de generație nouă la minutul 2:34. Avioanele supersonice comerciale nu mai sunt folosite din 2003 de când Concorde-ul a fost casat. Volumul ajungea la 90 de decibeli atunci și spărgea des ferestre sunetul avionului.

Avantajul cel mare era durata unui zbor, de doar 3 ore și jumătate de la Londra la New York.