NASA angajează “protectori planetari”, iar salariul are 6 cifre

0
1302

Dacă nu vă încântă prea mult să fiţi în armată sau în poliţie, puteţi să fiţi “protector planetar“. Ei bine da, există jobul ăsta şi NASA a pus la dispoziţie posturi de genul. Postarea a ajuns la ştiri pentru că poartă numele de “ofiţer de protecţie planetară”.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ne gândim imediat la Men in Black şi sincer salariul cu 6 cifre nu sună rău deloc. Suma este între 124.406 şi 187.000 de dolari pe an, plus beneficii, pe o durată de 3, până la 5 ani. Ce presupune un job de acest gen? Conform NASA e vorba despre apărarea Pământului de contaminare extraterestră, dar şi de protecţia mediilor din lumile extraterestre de contaminarea pământeană.

Alte agenţii spaţiale care angajează ofiţeri de acest tip le oferă posturi part time sau dau rolul unor angajaţi care fac deja şi altceva. Există doar 2 funcţii full time de gen: una la NASA şi una la Agenţia Spaţială Europeană. Jobul a fost creat după ce SUA a semnat şi ratificat Acordul Spaţiului Extern în 1967. Înţelegerea respectivă implica decizia de a porni într-o misiune cosmică doar dacă şansele sunt mai mici de 1 la 10.000 de a contamina planeta extraterestră.

Ce trebuie să facă un agent de gen? Să călătorească la centrele spaţiale de pe tot globul şi să analizeze roboţii către pleacă spre alte planete. Trebuie verificaţi pentru a nu duce bacterii, microbi şi substanţe dăunătoare în alte zone ale spaţiului. Un exemplu este proiectul de explorare a lui Europa, unul dintre sateliţii lui Jupiter. Este o planetă plină de gheaţă şi oceane, posibil locuibilă.

În primă fază va fi doar cartografiat satelitul, dar cum există şansa să se prăbuşească acolo, ar fi ideal să nu contamineze mediul. Totuşi cel mai mult lucrează un ofiţer de genul cu mostrele de pe Marte, care trebuie evaluate înainte de vreo contaminare ca în filmul “Life” să zicem. Angajatul se ocupă de protocoluri, proceduri şi echipament.

Cerinţele din listarea jobului sunt cel puţin un an de experienţă la nivel guvernamental de top, plus “cunostiinţe avansate de protecţie planetară”. Sună ceva mai plictisitor decât Men in Black, zic eu…