330 TB de date într-un material magnetic care încape în palmă; Iată reuşita celor de la IBM!

0
2575

Cercetătorii de la IBM au dat lovitura, realizând un nou mediu de stocare, capabil să ofere 330 de TB de date necomprimate într-un mic cartuş. Acest obiect încape în palmă şi doboară recordurile de densitate a memoriei per centimetru pătrat.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Drive-urile pe bază de bandă magnetică au fost inventate cu 60 de ani în urmă şi au fost folosite pentru a arhiva documente legate de taxe şi documente medicale. Prima unitate IBM pe bandă magnetică folosea segmente cu lăţimea de jumătate de inch, care puteau stoca doar 2 megabytes. Tehnologia a fost dezvoltată de Sony Storage Media şi s-a dovedit un succes, fiind folosită pe parcursul a mai multe decenii.

Tehnologia e ideală pentru arhivele video, backup de fişiere, în special cele pentru cazuri de dezastru, dar şi păstrarea de informaţii confidenţiale în clădiri oficiale. Noua generaţie de bandă magnetică costă ceva mai mult, dar are densitate mai mare de stocare. Avantajul e temperatura mult scăzută, ceea ce face acest mediu ideal pentru utilizarea în ferme de servere pentru cloud.

Recordul actual este de 201 gigabits per inch pătrat, iar IBM a lucrat îndeaproape cu Sony pentru această realizare. S-a lucrat la tehnologie „roll to roll” avansată şi un lubrifiant de nouă generaţie, care stabilizează funcţionalitatea benzii.