Astăzi, pe 24 noiembrie 2020 China a pornit o misiune istorică spre Lună, Chang’e 5 trimiţând acolo o sondă care va aduce pe Pământ roci şi minerale. Ar fi pentru prima oară când o misiune de pe Terra aduce înapoi roci selenare din 1976 încoace. Avem detalii mai jos.
Chang’e 5 este o misiune robotică, operată de roboţi şi care a implicat o decolare ce a avut loc ieri, pe 23 noiembrie de la Wenchang Space Launch Center, din provincia Hainan. Sonda a fost transportată în orbită de către o rachetă Long March 5. Misiunea se va desfăşura pe parcursul a 23 de zile şi vine pe fondul unor ambiţii mari ale chinezilor pentru explorarea spaţială. Nava Chang’e 5G cântăreşte 8.2 tone şi se află într-o călătorie de 112 ore spre Lună.
Rolul său este de a aduna cele mai proaspete mostre de materiale lunare şi apoi de a ateriza în Siziwang Banner, Mongolia în jurul datei de 15 decembrie. Mostrele vor fi transportate în centre speciale pentru analizare şi cercetare. Dacă misiunea este un succes, atunci China ar fi doar a treia ţară care aduce mostre selenare pe Terra, după SUA şi Rusia. Provocările misiunii includ aselenizarea vehiculului, dar şi înscrierea într-o orbită lunară corectă, pentru a putea facilita revenirea pe Terra apoi.
Pregătirile pentru misiune începuseră încă din septembrie, iar ultima misiune cu o rachetă Long March 5 a avut loc în iulie. Atunci a fost trimis în spaţiu roverul Tianwen-1, în direcţia planetei Marte. Chang’e 5 ar trebui să ajungă la o altitudine de 200 de kilometri faţă de Lună pe 27 noiembrie. Următoarele zile vor marca tentativele de aselenizare. Activităţile de colectare de mostre vor dura apoi 2 zile şi vor include forare şi prelevare, pentru ca rocile şi materialele şă fie urcate pe un vehicul de 500 de kilograme cu destinaţia Pământ.
Acel vehicul va trebui să decoleze şi apoi să se întalnească cu cel de transport. Va transfera mostrele pe cel de transport apoi se va desprinde şi va rămâne în orbita lunară. Reintrarea în orbita Pământului se face prin metoda „skip”, practic cum face o piatră pe apa unui râu, „ţopăind” pe atmosferă, o tehnică nouă. Dorinţa chinezilor este de a afla mai multe despre istoria Universului, zona explorată conţinând roci bazaltice vechi de 1.21 miliarde de ani. Cele aduse de Apollo în SUA aveau chiar 4.4 miliarde de ani.
Chang’e 5 include şi o cameră panoramică, un radar cu detecţie la mare adâncime şi un spectrometru.