Minerit de criptomonede la muncă: un angajat al Institutului de Inginerie Nucleară de la Măgurele a fost prins în fapt

1
1661

Se pare că românii se inspiră de la ruşi, aşa că după ce oameni de ştiinţă de la o fabrică de bombe nucleare din Rusia au fost prinşi minerind criptomonede, e acum rândul românilor să facă ceva similar. Un angajat al Institutului de Inginerie Nucleară de la Măgurele a fost prins minând criptomonede pe sistemul electric al institutului.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Bărbatul a venit cu un computer de acasă şi l-a conectat la reţeaua electrică a Institutului, ceea ce e practic furt de curent. Totul a fost descoperit de Ştefan Tănase, security researcher la compania software Ixia. Nu ştim încă de cât timp se petrecea miningul, dar estimările arată că angajatul a făcut pagubă de curent de 1000 de euro pe lună. Ar fi minerit Monero, una dintre criptomonedele foarte populare la noi, imediat după Bitcoin.

Faţă de Bitcoin Monero are tranzacţiile mai greu de urmărit şi originea lor mai greu de depistat, ceea ce face moneda tentantă pentru infractori sau persoanele care doresc să îşi protejeze sursele de venit de autorităţi. Mărturisesc că am aflat de această ştire de la TV, iar în cadrul buletinului de ştiri i-am văzut contactaţi pe cei de la Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară.

Erau surprinzător de relaxaţi şi blânzi cu angajatul, afirmând că nu există nici o lege pentru aşa ceva şi angajatul nu a făcut ceva fundamental greşit. Persoana contactată telefonic, deşi probabil un inginer nuclear nu părea să înţeleagă ce înseamnă cripto mining.

Sursa foto